Najvažniji elementi spoljnotrgovinskih ugovora

Koji su najvažniji elementi spoljnotrgovinskih  ugovora?

Često dobijamo pitanje, da li je ugovor o izvozu ili uvozu obavezan dokument.

Prema Zakonu o spoljnoj trgovini i ostalim propisima ugovor je neophodan, mguće je izvršiti uvoz ili izvoz robe ukoliko domaća frma poseduje porudžbenicu koja sadrži sve elemente ugvora.

Srbija je potpisnica međunarodnog sporazuma koji funkcioniše pod nazivom Bečka konvencija. Prema ovoj konvenciji ugovor nje obavezni dokument, može da ga zameni neki drugi, znači prihvatljiva e i porudžbenica.

Postoje situacije kada je nemoguće ocariniti robu ukoliko firma nema ugovor sa starnom firmom a to su:

  1. Reeksport;
  2. reeksportna dorada;
  3. Aktivno oplemenjivanje….

Da  se vratimo na temu, a to su obavezni elementi ugovora, koje nikako ne treba zanemariti, posebno sledeće:

  1. Ugovorne strane – naziv i sedište firmi, PIB, ime i prezime lica koje potpisuje ugovor;
  2. Predmet ugovora: naziv, vrednost i količina robe i ukupna vrednost. Ugovor koji nema finansijsku vrednost – ne smatra se ugovorom;
  3. Rok isporuke;
  4. Garancije i obezbeđenje;
  5. Paritet isporuke – ko snosi troškove transporta robe – o paritetu će biti poseban tekst;
  6. Viša sila;
  7. Mesto nadležnosti suda u slučaju spora – izuzetno važan član govora. Privrednici čest stavljaju za mesto nadležnosti za rešavanje spora arbitraža u Beču, Parizu, Ženevi. Ovo jako lepo zvuči i krajnje je nekonforno i rizično za privrednike. (I ovo je za posebnu temu). Prema Međunarodnom pravu, uobičajeno je da mesto za rešavanje spora bude mesto gde se nalazi potencijalno oštećena strana. Primer: ukoliko vi izvozite robu, pri tome niste 100% avansno naplatili robu, u tom slučaju izvoznik je potencjalno oštećena strana i u tom slučaju mesto nadležnosti spora najbolje bi bilo da bude sudu Srbiji.
  8. Rok za naplatu;

Ovo su osnovni elementi svakog ugovora ili potvrđene porudžbenice.

Prilikom potpisivanja sledećeg ugovora ili potvrde neke porudžbenice posebno obratite pažnju da vaš dokument ima: mesto nadležnosti suda, paritet isporuke… svih 8 pobrojanih stavki. Naravno da ugovor može da bude mnogo detaljniji i složeniji od predloženog. Iz iskustva znam, da pojedini spoljnotrgovinski ugovori ne obuhvataju ni pola od pobrojanog.

Ukoliko radite na poslovima spoljne trgovine i deviznog poslovanja pravo mesto gde će te moći da dobijete konkretne savete i rešenja iz prakse je stručna platforma www.biljanatrifunovicifa.com

*Nove članove primamo već od 04. 01. 2023. godine.  Do tada upoznajte se sa temama koje obrađujemo.

OVDE >>>

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović