Biljana Trifunović

Sa nepunih 15. godina odlučila sam da će tumačenje i primena propisa biti moj životni poziv, moja strast, kao što i jeste dan danas. Sigurno se pitate, ko je još tako mlad mogao da se opredeli za ovakav posao - primene propisa.

Pa naravno da dete nekog državnog službenika ne razmišlja tako. Međutim, kada ste dete privatnika, od najranijeg detinjstva slušate kako je teško ispoštovati sve propise, koliko je nemoguće razumeti šta je pisac hteo da kaže… Znači, ne radi se o nameri da se propis izbegne, već o teškoći primene, a to je nešto sasvim drugo.

Znate, to je bilo davno, pričam o periodu pre interneta i mobilnih telefona. O vremenu kada su zakoni bili samo u štampanom obliku objavljivani u Službenom listu. O vremenu kada je privatnik bio retka pojava, a inspektora puno. Pa obilaze li obilaze privatnike. A kada dođu u kontrolu, nemoguće je da ne pronađu neku grešku i ne napišu kaznu. Ako nema kazne, onda kao da nisu ni bili u obilasku.

Posmatrajući sve to, ja sam odlučila da moj poziv bude pomoć privrednicima da razumeju propise i bez straha ih sprovedu u praksu. Tako je već više decenija.

Nije to bio samo tinejdžerski san. To ja, sada mogu da kažem: naš život. Imala sam sreće da moj bračni i poslovni partner ima ista interesovanja. Od mladosti smo zajedno na istom zadatku. Naravno, vremenom smo učili, usavršavali se, napredovali i imali prilike da budemo u mnogim poslovnim poduhvatima pioniri. Jednom prilikom sagledavajući naše poslovne poduhvate, devedesetih godina prošlog veka,  gospođa Ratka Jurković je izjavila:

“Dragi moji, pa vi ste pisali ekonomsku istoriju ex-Jugoslavije!”

Od rane mladosti, između preduzetništva i pisanja, kod nas je znak jednakosti. Sedam godina sam bila dnevni privredni novinar u “Privrednom Pregledu”, a to je bila ozbiljna izdavačka kuća, čija su sva dnevna, mesečna i godišnja izdanja bila u funkciji privrede.

Svoju poslovnu karijeru moj suprug Dejan započeo je u JIK banci, radio je u sektoru odobravanja kredita privredi. Sve vreme pisao je za stručne časopise: “Finansije”, “SDK” i “Trgovački glasnik”.

Moji najbliži saradnici na platformi. Nisu jedini, ali za mene posebni.

Biljana Trifunović

Biljana Trifunović

Diplomirani ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije.

Pokretač je stručnog bloga www.biljanatrifunovicifa.com.

Više>>>

Dejan Trifunović

Dejan Trifunović

Diplomirani ekonomista, sa 35 godišnjim iskustvom na poslovima finansijskog konsaltinga, iyrada studja o transfernim cenama, procene kapitala društvenih i privatnih preduzeća, vlasničkih transformacija, poresko savetovanje.>>>

Mihailo Trifunović

Mihailo Trifunović

Diplomirani ekonomista, završio je specijalističke studije na Pravnom fakultetu u Beogradu za poreskog savetnika,  Više >>>

Državna služba nas nije uljuljkala. Oboje radeći na “vrućim stolicama”, kada smo  se definitivno opredelili da nam privatan biznis bude jedini izvor prihoda (radeći u državnim službama svako je imao svoju konsalting agenciju), bili smo dovoljno odškolovani ne samo na Ekonomskom fakultetu, nego kroz ozbiljnu praksu, pa smo mogli da raširimo krila i krenemo krupnim koracima u velike projekte.

Imali smo sreće da sve vreme radimo sa velikim fimama, ali i sa početnicima. Od kako su privatne firme počele sa radom, a to znači od 1990. godine, bili smo im saradnici koji su radili na međunarodnim ugovorima o aktivnom oplemenjivanju, reeksportu, stranom ulaganju, primeni poreskih obaveza. I dan danas smatramo da veliki sistemi ne mogu bez male privrede i obrnuto.

Naše formalno obrazovanje i licence

Pored diplome Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, oboje posedujemo licencu Ovlašćenog računovođe, Revizora i Ovlašćenog lica za zabranu pranja novca i finansiranja terorizma.

Spisak diploma i licenci koje samo stekli i stičem i dalje u neformalnom obrazovanju previše je dug da bih nabrajala.


U nameri da naše dugogodišnje praktično iskustvo, i iskustvo naših saradnika bude od koristi većem broju privrednika pokrenuli smo 2011. godine stručnu platformu www.biljanatrifunovicifa.com gde jezikom privrednika pišemo stručne tekstove o tome kako propise sprovesti u praksi.

Teme koje na platformi posebno obrađujemo su: spoljna trgovina, devizno poslovanje, porezi. Pitate se po čemu su ovi tekstovi drugačiji? Po tome što ih pišemo iz ličnog praktičnog iskustva, ne prepričavamo akademski članove zakona. Korisnici platforme, kao poseban benefit ističu konkretne primere, modele, uputstva koja se mogu momentalno primeniti u poslu.

 Osam godina držala sam offline seminara po celoj Srbiji iz oblasti spoljne trgovine, deviznog poslovanja i poreza, kao predavač Privredne komore Srbije, ali i u organizaciji naše firme. Kako se vremena menjaju, mi smo se uvek trudili da živimo i radimo u skladu sa vremenom, pa tako najaktuelnije teme seminara sada možete da pratite online iz vaše kancelarije, kuće, odakle god želite. I na taj način, nastavili smo da i u nekim novim vremenma, ostvarujemo naš profesionalni san, ato je da pomognemo vama da propise sa razumevanjem primenite u svojoj svakodnevnoj praksi.

Sve vreme živim u uverenju, da svaka osoba na svetu treba da radi posao koji zaista voli i od toga živi.

Moj posao je da budem vetar u leđa, da pomažem vama privrednicima u radu. Za platformu, čiji će te i vi verujem  biti član, znaju i prjavljuju se privrednici iz BIH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije...

Srbija je odavno postala dobra lokacija za poslovanje iz puno razloga. Privrednici koji dolaze iz regiona ali i iz drugih zemalja javlaju se za konsultacije, da ih upoznam sa domaćim propisima. Slali su svoje zaposlene na seminare koje sam držala. Članovi su platforme.

Doprinos koji dajem vama privrednicima nije ostao nezapažen u zemlji i regionu. Nagrade i priznanja prijaju svima.

Dobitnica sam prestižne nagrade Cvet uspeha – Žena zmaj 2015. godine, koju svake godine dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

CVET USPEHA - ŽENA ZMAJ 2015

STVARAOCI ZA STOLEĆA

Priznanje za razvoj preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi

I SVETSKI KONGRES PREDUZETNIKA

Kada je stiglo obaveštenje iz Dubrovnika, da sam jedina i prva  osoba koja se bavi konsaltingom dobitnica priznanja:  Stvaraoci za stoleća za posebnu inicijativu i pregalaštvo u preduzetničkom stvaralaštvu u srednjoj i jugoistočnoj Evropi - 2017. godine. Možete misliti koliko sam bila srećna i iznenađena. Dobiti nagradu u svojoj opštini znači, u ovom slučaju radi se o 23 zemlje

Ništa manje nije važna  činjenica da sam učestvovala kao predavač iz oblasti spoljne trgovine u više projekata koje su finansirali, EU, GIZ i UN.

Kao privrednik-ekspert bila sam učesnica u projektu SECEEL koji je finansirala EU. Projektom su bil obuhvaćene preduzetnice iz 9 zemalja, iz svake zemlje po tri. Jedna od tri iz Srbije, bila sam i ja. Kao završnica četvorogodišnjeg projekta snimljen je dokumentarni film, koji se koristi kao edukativni materijal za mlade preduzetnike, studente i učenike. Prikazan je i u Briselu.

Autor sam knjige „PREDUZETNIŠTVO – moj izbor“.

Prvi svetski kongresu preduzetnika održan je u Zagrebu 2018. godine, na kojem sam bila jedan od tri predstavnika iz Srbije.

Pored diplome Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, posedujem licencu Ovlašćenog računovođe, Revizora i Ovlašćenog lica za zabranu pranja novca i finansiranja terorizma.

Znate i sami da je ekonomija ozbiljna egzaktna nauka. Kada se posao radi iz strasti, iz ogromne ljubavi da svojim kolegama, privrednicima budem vetar u leđa, tada se otvaraju brojni putevi koji vode dalje od kancelarije. Putevi koji omogućavaju da se sa privrednicima širom regiona upoznam i povežem a ujedno da budem i karika koja povezuje.

Improvizacija nije rešenje.

Tu sam da vam pomognem....