ŽENA + HOBOTNICA = KNJIGOVOÐA

 

Otišli ste kod vrsnog oftamologa, lepo vas je pregledao, sigurno vam nece pasti na pamet, da kad ste vec kod doktora /svi su oni završili medecinski fakultet, pa su se posle po izboru specijalizovali/, da  ga pitate šta da radite sa žucnom kesom koja vas danima boli, i da vas malo i internisticki pregleda. Ne, svesni ste da nije specijalista te vrste, oticicete kod interniste. Poštuje se struka i specijalizacija. Ne, medutim, od knjigovode se ocekuje sasvim suprotno. Culi ste da je uvedena ekološka taksa,  ili da se placa poseban porez na uvoz softvera, ne znate kako da oformite dokumentaciju za izvoz, ili da pripremite dokumenta za uvoz, napišete nalog za devizno placanje prema inostranstvu, stigao je izveštaj o deviznom prilivu, treba uraditi raspored sredstava – odgovore na sva i slicna pitanja ocekujete od knjigovode. On je po vama mnogo više i od doktora opšte medicine. I jeste.

Ne postoji jedinstvena definicija knjigovodstva, koje je u stvari sastavni deo racunovodstva.

Racunovodstvo se definiše kao podfunkcija funkcije upravljanja. S obzirom na to da racunovodstvo predstavlja jedini potpun sistem kvantitativne analize u preduzecu, logicno je da zauzima centralno mesto u informisanju menadžmenta preduzeca. Poslovno racunovodstvo ima zadatak obuhvatanja i nadzora nominalnog (finansijskog) i realnog robnog toka. Shodno tome, poslovno racunovodstvo ima zadatak kolicinskog i vrednosnog obuhvatanja i nadzora tokova novca i ucinaka koji nastaju u procesu poslovanja.

U skladu sa navedenim, informacije i kontrola predstavljaju osnovne  zadatke poslovnog racunovodstva. Ovi zadaci imaju karakter internih zadataka, a informacije ne služe samo za kontrolu ekonomicnosti i rentabilnosti, vec predstavljaju i osnovu za odlucivanje. Pored internih zadataka, zakonskim propisima nametnut je i eksterni zadatak polaganja racuna i informisanja.

Racunovodstvo je širi pojam od knjigovodstva, odnosno knjigovodstvo i bilans predstavljaju jedan segment poslovnog racunovodstva

Knjigovodstvo (engl. bookkeeping, nem. Buchhaltung) je glavni deo racunovodstva. To je dokumentovana i strogo formalna evidencija zasnovana na sistematizovanom i hronološkom evidentiranju podataka o poslovnim dogadajima koji se odnose na stanja i izmene stanja imovine, obaveza, kapitala, prihoda, rashoda i rezultata.

Prema tome, poslovi spoljne trgovine, deviznog poslovanja, rada i radnih odnosa, ekoloških taksa i taksa na ambalažu, porez po odbitku, ugovor o reeksportu, su neke druge specijalizacije u oblasti ekonomije, a poželjno je da je vaš knjigovoda sve to odlicno savladao. Fakat je, da postoje knjigovodstvene agencije /manji procenat/ koje sve ove i mnoge druge poslove iz oblasti ekonomije, prava itd. odlicno rade. Na vama je samo da kada se odlucujete da stupite u poslovnu saradnju dobro promislite i potrudite se da pronadete takvog saradnika koji je kao žena hobotnica, koji može i hoce mnogo toga da uradi za vašu firmu. Uobicajeno je da prilikom odabira knjigovode presudnu ulogu ima cena i preporuka. Preporuka je u redu ako ste je dobili od kolege koji se bavi istim poslom kao vi, jer ukoliko neko ima STR i preporuci vam svog knjigovodu a vi se bavite spoljnom trgovinom ili proizvodnjom, pitanje je da li ce to biti baš pravi odabir.

Kako biste doneli najbolju odluku za vaš dugorocan poslovni uspeh, prilikom odabira knjigovode  obratite posebnu pažnju na sledece:

1. Strucnost

Ako smo prethodno rekli da se racunovodstvo  definiše kao podfunkcija funkcije upravljanja, onda to podrazumeva i zahteva visok nivo znanja i strucnosti da bi se posao obavljao kvalitetno. Što podrazumeva, da pored završenog ekonomskog fakulteta,  da se vaš knjigovoda stalno usavršava i proširuje svoje znanje jer je to jedini nacin da ostane u toku i prati sve promene koje se konstantno dešavaju. Prethodni Zakon o racunovodstvu i reviziji zahtevao je da racunovode polažu poseban ispit /6 predmeta/ za sticanje licence Ovlašcenog racunovode, kako bi mogao da potpisuje završni racun. To na žalost sada nije obavezno. Shodno tome, nemojte se ustrucavati, da ako ne vidite u poslovnom prostoru okacene licence i diplome,  upitate potencijalnog saradnika o njegovom obrazovanju, pa makar bila ta osoba i 20 godina starija od vas. To je sasvim normalno, jer i vi u funkciji direktora u svojoj firmi kada primate u radni odnos nekog inženjera podrazumeva se da ce uz svoj CV priložiti i kopiju diplome, nece ostati na „casna rec, završio sam fakultet“…

2:  Iskustvo

Poiskustvom, ne podrazumeva se životno iskustvo, i prilican broj godina života. Bitno je da vaš potencijalni knjigovoda ima iskustvo na ovim poslovima.  Dešava se da  neko otvori agenciju za knjigovodstvo zato što nije znao šta bi drugo radio.Ranije je radio je u nekoj firmi na jednom delicu ovog složenog posla i misli da može da zaokruži celu finansijsku pricu. Ponovo se vracamna prethodni Zakon o racunovodstvu i reviziju, da bi polagali ispit za licencu postojao je minimum od 3 godine rada u racunovodstvu. Drugim recima, do 2006. godine da bi neko mogao da potpiše završni racun morao je da ima licencu. Posedovanje stare licence, koja se i dalje vrlo ceni, bila bi dobra preporuka za buduceg saradnika.

3.   Informaticka obrazovanost

Radno iskustvo je svakako velika prednost. Na žalost, to iskustvo nekada je i ogranicavajuci faktor, jer nije redak slucaj da se starije knjigovode nekako priviknu da rade knjigovodstvo na kompjuteru, nauce program i tu se njihovo znanje završava. U današnje vreme, kada je sve ubrzano, vremena nikad dovoljno, neophodno je da možete sa svojim knjigovodom da komunicirate preko emaila, da mu neki dokument pošaljete u atachmentu da ga pregleda i da da saglasnost na njega, ili da vam neki dokument koji se nalazi kod njega skenira i pošalje, jer vam je hitno potreban. Da ne pominjem prednosti elektronskog placanja, ili slanja dokumenata u poresku upravu.  Kad vec elaboriramo programe i kompjuter, izuzetno je važno da pitate na kom knjigovodstvenom programu radi potencijalni knjigovoda. Hocu da kažem, da li je taj program licenciran, kako Zakon nalaže i da li ima alate koji omogucavaju da po pozivu od strane poreskog inspektora može da odštampa i nareže sve knjigovodstvene  promene i da ih da na uvid.

U koliko ne poseduje licenciran program, tu bi vaš razgovor trebao da se završi.

4.  Kredibilitet

Opet cu se vratiti na licencu Ovlašcenog racunovode. Pre polaganja ispita, uz potvrdu o radnom stažu, overena kopija diplome fakulteta, državljanstvo i potvrda da lice nije osudivano niti da se protiv istog voi istraga , sve je to bilo potrebno priložiti i dobro platiti da bi izašao na ispit /6 predmeta, malo manje nego školska godina/. Nakon položenog ispita, a pre dobijanja licence, svako od nas je potpisao Zakletvu da ce raditi po zakonu i cuvati poslovnu tajnu svog klijenta itd.,itd.  Drgim recima, kredibilitet znaci da je neka osoba  kojoj možete da verujete. Medusobno poverenje je neophodno, jer vi ne samo da predajete dokumenta na knjiženje toj osobi, vec od njenog marljivog rada, strucnosti i savesti zavisi poslovanje vaše firme. U njenim rukama je prakticno „srce vaše firme“.  U koliko to ne možete da procenite u direktnom kontaktu, slobodno zatražite telefone i imena firmi za koje agencija trenutno radi, da bi od postojecih klijenata culi koliko su zadovoljni i koliko godina imaju poslovnu saradnju.

5.  Lokacija – poslovni prostor

Veliki broj ljudi voli kada im je knjigovoda blizu, na dohvat ruke. To olakšava posao, ali nije toliko bitno. Ozbiljne knjigovodstvene agencije imaju kurirsku službu i poslace nekog od svojih službenika po dokumentaciju kod vas, tako da tu nemate problem oko gubljenja vremena.  Bitnije je da pitate koliko godina se agencija nalazi na istoj adresi. To prilicno govori o stabilnosti i ozbiljnosti agencije. Jer, kada se neko cesto seli, to upucuje na razmišljanje zašto?

Iako nije toliko bitna kao prethodni kriterijumi ipak i lokaciju knjigovode treba uzeti u obzir. Ako se bavite trgovinom ili slicnom delatnošcu gde imate mnogo transakcija i cesto treba da se vidate sa knjigovodom, dobra je ideja da ga potražite u blizini vas.  Postoji takode i opcija da za dodatnih 10 do 20 eura mesecno kurirska služba knjigovostvene agencije dolazi po papire kod vas, što u nekim slucajevima je i isplativije. Ali ako se bavite delatnošcu gde nemate toliko mnogo papirologije tada vam lokacija i nece predstavljati toliki problem.

6.     Cena

Cene knjigovodstvenih usluga variraju,  zavise od velikog broja faktora.  Prvenstveno zavisi od vaše delatnosti, /da li je to proizvodno preduzece, trgovina na veliko, da li se bavite uvozom ili izvozom/, da li ste u sistemu PDV, koliki  broj radnika imate, koliko  dokumenata imate prosecno i tome slicno.  Ovo su faktori koji uticu sa vaše strane. S druge strane, i agencije se bitno razlikuju. Postoje  agencije koje imaju veliki broj klijenata, i rade profesionalno svoj posao, ali nekako industrijski, knjiže od donetog materijala. Zaduže službenika koji ce sa vama komunicirati, hocu reci primace dokumenta na knjiženje, odraditi platu I sve što je po ugovoru, ali nece biti u prilici da  vam pomaže u donošenju poslovnih odluka, ili oko razvoja firme. Pogotovu, ako ste tek poceli sa radom, tada ce te imati bezbroj pitanja,  potrebu za podrškom i savetom u mnogim oblastima poslovanja. Takve agencije imaju nešto niže cene.

Postoje i druge, koje se znatno više vremena posvecuju svakom klijentu po naosob. Informišu vas o svim zakonskim izmenama,  pored knjigovodstva, znaju i spoljnotrgovinsko poslovanje, devizno poslovanje,  i da ne nabrajam, imaju odgovore na skoro sva vaša pitanja iz oblasti ekonomije. Kod ovako kompleksnijeg odnosa ne možete ocekivati neku malu cenu.

Pored navedenog, u svakom slucaju isplati vam se da angažujete agenciju, umesto da oformite svoju knjigovodstvenu službu. Raspitajte se samo kolika je plate jednog prosecnog šefa racunovodstva, pa na to dodajte doprinose, ne sme se zaboraviti ni deo poslovnog prostora, radni sto, kompjuter, program, I da ne pominjem tekuce  kancelarisjke i režijske troškove.  Kada je knjigovodstvo u okviru firme, stepen tajnosti podataka je znatno niži, od tajnosti plata do podatka da li je vlasnik podigao dividendu i koliko.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović