Obaveze građevinskih firmi prema NBS

Ko ima obavezu da dostavlja Obrazac  GRU-A ili  GRU-B?

Pprivredna društva i preduzetničke radnje koje imaju ugovor sa investitorom iz inostranstva o izvođenju građevinskih radova i to od projektovanja, preko gradnje ili zanatskih završnih radova imaju obavezu da dostavljaju Izveštaj GRU-A. Ugovor o slanju građevinskih radnika u Nemačku, iznajmljivanje radnika po ugovoru o Detašmanu – taj ugovor takođe je predmet izveštavanja.

Rok za dostavljanje GRU A ili GRU B obrasca Narodnoj banci Srbije je 10. april 2020. godine.

Važno je naglasiti da ukoliko imate ugovor „samo za projektovanje objekta, ili instalacija“ koje se radi u birou u Srbiji opet imate obavezu dostavljanja GRU-A obrasca.

Radi lakešeg razumevanja i sagledavanja obaveze, dovoljno je da imate ugovor za neku od građevinskih aktivnosti za objekat čiji su temelji u inostranstvu, nastaje obaveza dostavljanja propisanog obrasca.

Za svaki ugovor dostavlja se poseban Izveštaj GRU-A.  Možete imati u jednoj zemlji 5 ugovora sa istim investitorom, za svaki ugovor dostavlja se poseban Izveštaj.

Izveštaj  GRU-A  informiše  statistiku  NBS   o   investcionim radovima u inostranstvu rezidenata – domaćih privrednih društava i preduzetničkih radnji  koje izvode građevinske radove u inostranstvu.

Obrazac GRU-A  predstavlja izveštaj o izvođenju  investicionih građevinskih radova  domaćih   pravnih lica i preduzetničkih radnji u inostranstvu.

Potrebno je naglasiti i sledeće. Ukoliko privrednik ne dostavi propisan obrazac NBS određene su vrlo  visoke kazne koje se kreću od 100.000 do 2.000.000 dinara. Takođe u kontrolnim listama kojima Poreska uprava kontroliše poslovanje privrednika, kontroliše se dostavljanje izveštaja prema Deviznom inspektoratu NBS.

Koje su obaveze kada je domaća firma podizvođač stranoj kompaniji u Srbiji?

Strane kompanije obično su nosioci ugovora o investicionim radovim u Srbiji (najčešće zato što su u prilici da obezbede bankarske garancija). Za realizaciju posla angažuju domaće firme i preduzetničke radnje kao podizvođače, za takve ugovore obavezno se dostavlja  Izveštaj  GRU-B.

Često se kaže u praksi da obavezu dostavljanja Obrasca GRU B imaju strani investitori što dovodi u zabludu domaće privrednike. Nemoguće je da strana firma koja je dobila posao u Srbiji da popuni i dostavi tražene podatke u samom obrascu. Obaveza se odnosi na domaće privrednike koji su sklopili ugovor o izvođenju građevinskih radova sa stranom firmom u Srbiji.

Ukoliko je ugovor sačinjen sa inostranom kompanijom koja je nosilac radova u Srbiji, i objekata se nalazi u Srbiji, domaće firme su podizvođači i fakturišu svoje usluge inostranoj kompaniji imaju obavezu da dostavljaju Obrazac GRU B.

Obrazac GRU-A ili GRU- B popunjava se  i dostavlja NBS svaka tri meseca. Prvi izveštajni period je  10. aprila 2020. godine.

Ukoliko niste do sada popunjavali neki od propisanih izveštaja, možete kupiti video radionicu. Korak po korak na video radionici imate uputstvo za popunjavanje propsianih obrazaca. Detaljnije o radionici ..

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović