• Home
  • Blog
  • Događaji
2

25.09.2014. GODINE, ODRŽAN JE SEMINAR NA TEMU „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE, I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“

U cilju pripreme spoljnotrgovinske i devizne dokumentacije, za izveštavanje NBS za III kvartal 2014. godine, 25.09.2014. godine, održan je jednodnevni seminar, na temu „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE, I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“, u organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“ d.o.o., u poslovnim prostorijama Preduzeća IFA u Beogradu, u ulici Đorđa Nešića br. 2.,
Teme na seminaru su bile sledeće:
Novine koje donosi Zakon o deviznom poslovanju;
Tekući poslovi;
Kapitalni poslovi;
Direktna ulaganja i investicioni radovi;
Dokumenta za pravdanje Deviznom inspektoratu:
DI-1, DI-2, GRU, PI, GRU OBRASCI, Popunjavanje – primer
Rokovi i način evidentiranja kreditnih poslova kod Narodne banke, za spoljnotrgovinske poslove koji su započeti pre godinu dana i nisu uplaćeni ili naplaćeni u zakonskom roku;
Dostavljanje i popunjavanje P1, P2 i O1 obrasca.
Međunarodno prebijanje dugovanja i potraživanja po obavljenom spoljnotrgovinskom poslu – vrste i postupak sprovođenja:
Primer ugovora – Izjave za prebijanje;
Kreditni poslovi sa inostranstvom;
Registracija kreditnog posla kod NBS;
Uslovi za prebijanje dugovanja i potraživanja po osnovu kreditnih poslova sa inostranstvom u devizama;
Koje robe i poslovi podležu porezu po odbitku?
Seminar je održala dipl. ekonomista Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka firme „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“, predavač na brojnim seminarima u Privrednoj komori Novog Sada, Beograda, Čačka, sa dvodecenijskim iskustvom. Takođe je autor stručnog bloga o finansijama, koji se prema izveštaju WORLDPRESS-a ubraja u veoma uspešne stručne blogove na svetskom nivou, kada govorimo o gore navedenoj temi (www.biljanatrifunovic.ifa.com).
Svaki polaznik je dobio pored skripti sa predavanja, CD sa obrascima i svom potrebnom literaturom koja je aktuelna i primenjljiva u procesu rada.
Trening je bio namenjen svim privrednim subjektima, kako preduzećima tako i preduzetnicima koji se bave izvozom roba i usluga, ili onima koji imaju nameru da se bave spoljnom trgovinom.

DSCI0023  DSCI0027DSCI0033DSCI0037

Tema seminara okupila je predstavnike iz sledećih kompanija: C.C.T.V. CENTAR MASTER doo, Zemun, MASTERPLAST YU doo, Subotica, KARTONVAL doo, Beograd, INFO MARET doo, Ada, ING-SISTEM doo, Novi Beograd, DELTA INŽENJERING doo, Novi Beograd, ELEPHANT PHARMA doo, Beograd.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović
 

Comments are closed