Deponovanja kriptovalute i pozajmljivanje bitkoina

Mogućnost deponovanja kriptovalute na virtuelnom portalu i pozajmljivanje bitkoina

Sve više u praksi se dešava da domaća privredna društva posluju sa kriptovalutama.

Ne postoje zakonske prepreke da se virtuelna valuta u vlasništvu privrednog društva deponuje kod stranog, odnosno decentralizovanog pružaoca usluga. Ne postoje dodatne proceduralne ili druge obaveze, osim obaveze izveštavanja Narodne banke Srbije koju imaju društva koja posluju s virtuelnim valutama.

U slučaju da pravno lice kupuje virtuelne valute preko licenciranog posrednika onda taj posrednik izveštava NBS, a ukoliko pravno lice ne koristi usluge posrednika onda je ono dužno da samo izveštava NBS u skladu sa članom 85. Zakona o digitalnoj imovini („Sl. glasnik RS“, br. 153/2020).

Obavezni podaci koji se dostavljaju NBS su:

1) poslovno ime ili skraćeno poslovno ime pravnog lica;

2) adresa sedišta;

3) matični broj;

4) PIB;

5) adresa virtuelnih valuta koju pravno lice koristi, odnosno koju je koristilo za izvršenje transakcije s virtuelnim valutama, a ako koristi nekoliko adresa – sve adrese virtuelnih valuta;

6) osnov sticanja virtuelne valuta (npr. rudarenje);

7) datum sticanja virtuelne valute (za svaku novu adresu virtuelnih valuta);

8) datum od kad imalac virtuelnih valuta više ne poseduje virtuelne valute na adresi, odnosno adresama virtuelnih valuta;

9) vrstu i opis promene podataka iz tač.a 1) do 5) (ukoliko se izveštava o promenama);

10) datum promene iz tačke 9);

11) oznaku da je u pitanju imalac virtuelnih valuta koji je pravno lice koje nije pružalac usluga povezanih s digitalnom imovinom i koje pri sticanju nije koristilo usluge pružaoca usluga.

Izveštaj se dostavlja u skladu sa tehničkim uputstvom NBS u roku od 15 dana od svakog sticanja virtuelne valute korišćenjem nove adrese virtuelnih valuta, odnosno od dana promene podataka.

Takođe, ne postoje zakonske prepreke za pozajmljivanje bitkoina, i u tom smislu se bitkoin može pozajmljivati poput svake druge zamenljive stvari (kao što je npr. dozvoljeno pozajmiti nekom akcije, obveznice, pa i obične stvari poput recimo stolica). Napominjemo da se pozajmljivanje bitkoina ne smatra novčanim zajmom.

 

odluka

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović