PDV NA PROMET „BITCOIN“ DIGITALNE VALUTE

 

 

NEPOSTOJANJE PRAVA NA PORESKO OSLOBOĐENJE KOD PROMETA „BITCOIN“ DIGITALNE VALUTE

 

S obzirom da „bitcoin“ digitalna valuta ne predstavlja zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Srbiji na promet „bitcoin“ digitalne valute ne može se primeniti odredba člana 25. stav 1. tačka 1) Zakona, kojom je propisano poresko oslobođenje bez prava na odbitak prethodnog poreza kod poslovanja i posredovanja u poslovanju zakonskim sredstvima plaćanja.

(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-168/2017-04 od 26.10.2017. godine)

„U skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrednost, PDV se ne plaća u prometu novca i kapitala, i to kod poslovanja i posredovanja u poslovanju zakonskim sredstvima plaćanja, osim papirnog i kovanog novca koji se ne koristi kao zakonsko sredstvo plaćanja ili ima numizmatičku vrednost. S tim u vezi, a s obzirom da „bitcoin“ digitalna valuta ne predstavlja zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Srbiji u skladu sa pozitivnim propisima, mišljenja smo, da se na promet „bitcoin“ digitalne valute ne može primeniti odredba člana 25. stav 1. tačka 1) Zakona, kojom je propisano poresko oslobođenje bez prava na odbitak prethodnog poreza kod poslovanja i posredovanja u poslovanju zakonskim sredstvima plaćanja.“

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović