Izvoz robe - Biljana Trifunović

Izvoz robe

06.10.2016. godine, održan je seminar „ IZVOZ ROBE  – SASTAVLJANJE DOKUMENTACIJE O PREFERENCIJALNOM POREKLU ROBE“

 

U cilu upoznavanja sa postojećim i novim propisima održan je jednodnevni seminar, na temu „ IZVOZ ROBE  – SASTAVLJANJE DOKUMENTACIJE O PREFERENCIJALNOM POREKLU ROBE“, u organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“ doo, u poslovnim prostorijama Preduzeća IFA u Beogradu, u ulici Đorđa Nešića br. 2.

Seminar je održala dipl. ekonomista, Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka firme “ IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY”, predavač na brojnim seminarima sa dvodecenijskim iskustvom. Takođe je autor stručnog bloga o finansijama, koji se prema izveštaju WORLDPRESS-a ubraja u veoma uspešne stručne blogove na svetskom nivou, kada govorimo o gore navednoj temi (www.biljanatrifunovicifa.com).

slika-021slika-027slika-012slika-017slika-014slika-005slika-003slika-025slika-028

Cilj treninga je bio detaljno upoznavanje sa postojećim i posebno sa najnovijim Zakonom o spoljnoj trgovini, Carinskim zakonom i Zakonom o deviznom poslovanju.
Imajući u vidu činjenicu da je naša država potpisala brojne međunarodne ugovore o slobodnoj trgovini, ukidanju carina ili uvođenje carinskih olakšica, priprema poslovne dokumentacije za izvoz je veoma zahtevan posao.
Polaznici treninga dobili su detaljna uputstva i instrukcije kada se radi o pripremi dokumentacije za izvoz robe uz korišćenje preferencijalnih carinskih stopa, odnosno utvrđivanje porekla robe.

Teme na seminaru su bile sledeće:
– Značaj potpisanih međunarodnih ugovora o slobodnoj trgovini;
– Dijagonalna kumulacija porekla robe;
– Dugoročna i kratkoročna potvrda o poreklu robe radi korišćenja preferencijalnih carinskih stopa;
– Potrebna dokumentacija od dobavljača u cilju korišćenja preferencijalnih carinskih stopa
– Uslovi za otvaranje EUR ili CT-2 obrasca;
– Ovlašćeni izvoznik;
– Primer: pripremanje kompletne dokumentacije za izvoz robe prema potpisanim ugovorima u zemlje: EU, CEFT-e, EFT-e, BRK; SAP i PEM Konvencije,
– Izvoz – uvoz usluga;
– Reeksport – roba kupljena u inostranstvu i prodata u inostranstvu, bez ulaska u zemlju;
– Reeksport – kupovina robe u inostranstvu – privremeni uvoz i izvoz u inostransto;
– Prodaja robe stranom licu – izvoz bez prelaska carinske linije;
– Promet robe sa KIM po najnovijim propisima.
Seminar je bio namenjen svim privrednim subjektima, kako preduzećima tako i preduzetnicima koji se bave izvozom roba i usluga ili onima koji imaju nameru da se bave spoljnom trgovinom.
Tema seminara okupila je predstavnike iz sledećih kompanija: NELT CO doo, Dobanovci, AD ALEVA, Novi Kneževac, EX ING B&P doo, Beograd, SREMSKA MLEKARA doo, Sremska Mitrovica, LION FOODS doo, Beograd, DON DON doo, Novi Kneževac.

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović
 

close
Ukoliko želite da primate tekstove koji nisu objavljeni na blogu ili obaveštenje o novim tekstovima i zakazanim seminarima:

PRIJAVITE SE na naš Newsletter!