POVRAĆAJ PDV STRANIM LICIMA

Zemanta Related Posts ThumbnailPravo na povraćaj –  refakciju PDV ima samo strani obveznik koji pruža usluge prevoza dobara koje su u skladu sa članom 24. stav 1. tač. 1), 5) i 8) Zakona o PDV oslobođene poreza, odnosno vrši samo prevoz putnika koji u skladu sa članom 49. stav 7. Zakona o PDV podleže pojedinačnom oporezivanju prevoza i ne vrši drugi promet u Republici.

Pravo na refakciju PDV imaju  strani obveznici koji uopšte ne vrše promet dobara i usluga u Republici Srbiji, tako i oni koji vrše samo promet navedenih usluga prevoza, odredba je precizirana u tom smislu.

Refakcija PDV vrši se pod uslovom uzajamnosti, što zanči da ukoliko naši rezidenti mogu da ostvare pravo povraćaja u određenoj zemlji, po principu reciprociteta obveznici iz tih zemalja mogu da traže povraćaj PDV u Srbiji.

Pravo na povraćaj PDV imaju sledeća lica:

– strani obveznici,

– humanitarne organizacije,

– tradicionalne crkve i verske zajednice,

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović