OPOREZIVANJE PRIHODA NEREZIDENTNIH PRAVNIH LICA PO REŠENJU

OPOREZIVANJE PRIHODA NEREZIDENTNIH PRAVNIH LICA PO REŠENJUZakonom o porezu na dobit pravnih lica uređena je obaveza plaćanja poreza na dobit nerezidentnih pravnih lica po rešenju, ukoliko nije međunarodnim ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja drugačije utvrđeno. Porez po rešenu se plaća na prihod nerezidentnog pravnog lica od:

  • kapitalnih dobitaka ostvarenih na teritoriji Republike Srbije;
  • naknade od zakupa i podzakupa nepokretnosti i pokretnih stvari na teritoriji Republike Srbije od isplatioca koji nije dužan da obračunava, obustavlja i plaća porez po odbitku;
  • prihode po osnovu autorskih naknada, kamata, naknada od zakupa i podzakupa nepokretnosti i pokretnih stvari na teritoriji Republike Srbije i naknada od usluga koje se pružaju ili koriste, odnosno koje će biti pružene ili korišćene na teritoriji Republike Srbije, koje nerezidentno pravno lice ostvari po osnovu namirenja potraživanja u postupku izvršenja, odnosno u svakom drugom postupku namirenja potraživanja, u skladu sa zakonom (od 1. marta 2016. godine).

Porez po rešenju na dividende i udela u dobiti u pravnom licu, naknade od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine i prema stavu 6. 7. i 8. ne obračunava se i ne plaća ako se prihod isplaćuje stalnoj poslovnoj jedinici nerezidentnog obveznika.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović