• Home
  • Blog
  • Događaji
2

26.06., 27.06. i 01.07.2014. GODINE, ODRŽANI SU SEMINARI NA TEMU „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE, I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“

Zbog velikog interesovanja privrednika iz Beograda i cele Srbije, u cilju pripreme spoljnotrgovinske i devizne dokumentacije, za izveštavanje NBS za II kvartal 2014. godine, 26.06., 27.06. i 01.07.2014. godine, održani su  jednodnevni seminari, na temu  „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE, I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“, u organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“ d.o.o., u poslovnim prostorijama Preduzeća IFA u Beogradu, u ulici Đorđa Nešića br. 2.,

Teme na seminaru su bile sledeće:

Novine koje donosi Zakon o deviznom poslovanju;

Tekući poslovi;

Kapitalni poslovi;

Direktna ulaganja i investicioni radovi;

Dokumenta za pravdanje Deviznom inspektoratu:

DI-1, DI-2, GRU, PI, GRU OBRASCI, Popunjavanje – primer

Rokovi i način evidentiranja kreditnih poslova kod Narodne banke, za spoljnotrgovinske poslove koji su započeti pre godinu dana i nisu uplaćeni  ili naplaćeni u zakonskom roku;

Dostavljanje i popunjavanje P1, P2 i O1 obrasca.

Međunarodno prebijanje dugovanja i potraživanja po obavljenom spoljnotrgovinskom poslu – vrste i postupak sprovođenja:

Primer ugovora – Izjave za prebijanje;

Kreditni poslovi sa inostranstvom;

Registracija kreditnog posla kod NBS;

Uslovi za prebijanje dugovanja i potraživanja po osnovu kreditnih poslova sa inostranstvom u devizama;

Koje robe i poslovi podležu porezu po odbitku?

Seminar je održala dipl. ekonomista Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka firme „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“, predavač na brojnim seminarima u Privrednoj komori Novog Sada, Beograda, Čačka, sa dvodecenijskim iskustvom. Takođe je autor stručnog bloga o finansijama, koji se prema izveštaju WORLDPRESS-a ubraja u veoma uspešne stručne blogove na svetskom nivou, kada govorimo o gore navedenoj temi (www.biljanatrifunovic.ifa.com).

Svaki polaznik je dobio pored skripti sa predavanja, CD sa obrascima i svom potrebnom literaturom koja je aktuelna i primenjljiva u procesu rada.

Trening je bio namenjen svim privrednim subjektima, kako preduzećima tako i preduzetnicima koji se bave izvozom roba i usluga, ili onima koji imaju nameru da se bave spoljnom trgovinom.

DSCI0339  DSCI0348DSCI0357DSCI0358DSCI0378

Tema seminara okupila je predstavnike iz sledećih kompanija: EUROTRANSLATE doo, Zemun, VELUX SRBIJA doo, Beograd, TEHNIKA KB doo, Novi Beograd, NETIKS doo, Beograd, AGAVA doo, Beograd,      DSCI0373TRAJAL KORPORACIJA AD, Kruševac, KNJIGOLJUB doo, Beograd, JAT TEHNIKA doo, Beograd, DEWACO doo, Novi Beograd, TAKOVO OSIGURANJE AD, Kragujevac, BOJOVIĆ & PARTNERS advokatska kancelarija, Beograd, NO-KAČI doo, Beograd, NOVOTERM-PLUS doo, Aranđelovac, TRENKWALDER kadrovske usluge doo, Beograd, APEX SERVICE, Beograd, SUNBAR doo, Novi Beograd, DINARA ROMANIJA PDB COMPANY, Deč, ATP IRRIGATION doo, Beograd, SPEKTAR doo, Čačak, GRAIN INTERNATIONAL doo, Beograd, SR INFORMA, Subotica.

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović
 

Comments are closed