• Home
  • Blog
  • Edukacija

14.11.2013. GODINE, ODRŽAN JE SEMINAR NA TEMU „AKTIVNO OPLEMENJIVANJE I REEKSPORTNA DORADA PO NOVIM PROPISIMA“

U organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“ d.o.o., u poslovnim prostorijama Preduzeća IFA u Beogradu, u ulici Đorđa Nešića br. 2., 14.11.2013. godine, održan je jednodnevni seminar, na temu  „AKTIVNO OPLEMENJIVANJE I REEKSPORTNA DORADA PO NOVIM PROPISIMA“.

Cilj seminara je bio detaljno upoznavanje privrednika sa mogućnostima i prednostima aktivnog oplemenjivanja, da se prilikom uvoza repromaterijala od inostranog partnera na doradu – oslođaju plaćanja carine i PDV, uz obavezu da gotove proizvode ponovo izvezu inopatneru.

Aktivno oplemenjivanje i reeksportna dorada su velika šansa za razvoj proizvodnih preduzeća uz minimalna ulaganja sredstava.

Jedna od novina u postupku odobravanja postupka aktivnog oplemenjivanja je formiranje komisije, koja ima obavezu da pored detaljnog pregleda dostavljene dokumentacije za odobrenje postupka aktivnog oplemenjivanja da izađe na teren, odnosno da vidi proizvodni pogon i glavno knjigovodstvo firme, pre donošenja samog rešenja.

Trening je bio namenjen izvršnom menadžmentu, zaposlenima u sektoru spoljne trgovine, direktorima, vlasnicima kompanija, tim liderima, kao i svima koji žele da steknu znanje i upoznaju se sa važnim principima rada, koji se odnosed na aktivno oplemenjivanje i reeksportnu doradu. Ova oblast posebno je važna za proizvodna preduzeća, posrednike pri uvozu i izvozu, kao i špeditere.

Teme na seminaru su bile sledeće:

* osnovni elementi ugovora o aktivnom oplemenjivanju;

* normativ utroška materijala;

* specifikacija robe za carinske potrebe;

* podnošenje zahteva za odobrenje postupka aktivnog oplemenjivanja;

* rokovi za AO;

* vođenje evidencija;

* stavljanje robe u postupak AO;

* izvozni račun i prateća dokumentacija;

* završetak postupka AO;

* određivanje carinskog duga;

* ekvivalentna roba;

* reeksportna dorada – razlike u odnosu na AO;

* ugovor o reeksportnoj doradi;

* normativi, specifikacije;

* izvozni račun i prateća dokumentacija;

* kumulacija preferencijalnog porekla;

* završetak postupka privremenog uvoza.

DSCI0534  DSCI0537

 Predavač je dipl. ekonomista Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka firme „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“, autor je i predavač na brojnim seminarima sa dvodecenijskim iskustvom. Edukacija je prirodan proces prenošenja sakupljenog i primenjenog znanja u praksi. Aktivno oplemenjivanje i reeksportna dorada predstavljaju najsloženije spoljnotrgovinske poslove, a to je njena najuža specijalnost – ove poslove aktivno radi za veliki broj domaćih i stranih kompanija. Gospođa Trifunović uspešno drži treninge u Privrednoj komori Novog Sada, Beograda i Čačka. Takođe je autor stručnog bloga, koji se prema izveštaju WORLDPRESS-a ubraja u veoma uspešne stručne blogove na svetskom nivou, kada govorimo o gore navedenoj temi (www.biljanatrifunovic.ifa.com).

Nakon završetka treninga, polaznici su osposobljeni da usvojeno znanje primene u samostalnom radu u ovoj najsloženijoj oblasti spoljne trgovine.

Svaki polaznik dobija pored skripti sa predavanja, CD sa obrascima i svom potrebnom literaturom koja je aktuelna i primenjljiva u procesu rada.

Tema seminara okupila je predstavnike iz sledećih kompanija:

FAAS doo, Beograd, EM DIP PRO TEAM doo, Beograd, DEMIL-TRADING doo, Beograd,  VIA OCEL doo, Beograd, WACKER NEUSON doo, Kragujevac.

DSCI0542

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović