7

AVANSNA NAPLATA UGOVORENOG IZVOZA OD DRUGOG NEREZIDENTA

Pitanje: Sklopili smo ugovor o izvozu robe sa firmom u Crnoj Gori. Ugovorom smo predvideli da nam  kupac uplati 50% avansa. Strani partner nas je obavestio da će umesto njega avans uplatiti neka druga firma iz Crne Gore. Da li je ovakava uplata u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju?

Odgovor: Članom 33. stav 1. Zakona o deviznom poslovanju propisano je da rezident može izvršiti naplatu, odnosno plaćanje i drugom nerezidentu, a ne nerezidentu kome duguje.  Zakonom nije definisana i razdvojena naplata da li se radi o naplati nakon izvršenog izvoza ili se radi o avansnoj naplati. Vi ste kupoprodajnim ugovorom definisali avansnu naplatu, i iz tog razloga možete prihvatiti sredstva od drugog nerezidenta. Potrebno je da kupcu sa kojim ste sklopili ugovor o izvozu dostavite Izjavu o prihvatanju obaveštenja da će umesto njega sredstva uplatiti drugi nerezident ili sačinite Ugovor o prenosu potraživanja sa starog na novog poverioca koji će potpisati sve tri strane u transakciji.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Nemate pravo da vidite komentare.