11

DIREKTAN REEKSPORT I KREDITNI ODNOS

Direktnim reeksportom smatra se kupovina robe u inostranstvu i isporuka iste robe direktno u inostranstvu bez ulaska u carinsko područje robe u Republiku Srbiju. Ovakva vsta posla savim je legitimna i zakonska.  Prilikom plaćanja i naplate robe šifra plaćanja / naplate je 312.  Bez obzira na regularnost posla, zakonodavac je ovu vrstu posla svrstao u nepovoljniji položaj od drugih spoljnotrgovinskih poslova, čak i od prodaje robe i usluga stranom licu u Republici, gde roba ne prelazi carinsku liniju, šifra  plaćanja je 712.

U čemu se ogleda nepovoljnost direktnog reeksporta u odnosu na druge spoljnotrgovinske poslove?

 

Zakonom o deviznom poslovanju („Sl. glasnik RS“, br. 62/2006, 31/2011 i 119/2012), članom 4. propisano je da se izvoz i uvoz robe ili usluga ugovoreni u devizama ili dinarima koji nisu naplaćeni, odnosno plaćeni u roku dužem od godinu dana od dana izvršenog izvoza ili uvoza, kao i roba ili usluga unapred naplaćena, odnosno plaćena u devizama ili dinarima, koja nije izvezena, odnosno uvezena u roku dužem od godinu dana od dana izvršene naplate, odnosno plaćanja smatraju komercijalnim kreditima i zajmovima.  

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Nemate pravo da vidite komentare.