„IZVOZ I DEVIZNO POSLOVANЈE“

Poštovani,

U ime Privredne komore Beograda – Centra za poslovno obrazovanje i unapređenje kvaliteta i Udruženja trgovine, pozivamo Vas da uzmete učešće u okviru jednodnevnog seminara, koji će biti održan u utorak, 26. marta 2013. godine, sa početkom u 10:00 časova, Kneza Miloša br. 12, (sala Iva na četvrtom spratu ), na temu:

IZVOZ   I  DEVIZNO  POSLOVANЈE“

Seminar je organizovan u saradnji sa agencijom „IFA -INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY. Svoja iskustva i znanja sa polaznicima će podeliti dipl. ekonomista, Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka firme IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY”, dugogodišnji novinar dnevnog lista „Privredni pregled, predavač na brojnim seminarima sa dvodecenijskim iskustvom.

Imajući u vidu činjenicu da  izvoz robe i usluga nije samo pisanje izvoznog računa i otpremnice. Brojne međunarodne ugovore koje je potpisala Srbija sa drugim zemljama o slobodnoj trgovini o  ukidanju carina ili uvođenje carinskih olakšica podrazumeva da se izvozna dokumentacija bitno obimnije sprema, praktično još od momenta nabavke robe. Primenom carinskih olakšica naša roba biva znatno pristupačnija stranom kupcu. Takođe, bitno je naglasiti da nije svaki izvoz usluga oslobođen plaćanja PDV. Sve češća pojava je da se roba ili usluga proda stranom licu u Srbiji, i da ista ne pređe preko „carinske linije“. I ako monogima posao izvoza izgleda kao jednostavan posao, on i jeste za onog ko ga poznaje, ko nije upoznat sa svim detaljima ovog dela posla dolazi u situaciju da robu prodaje kupcu po  nepotrebno višim cenama.

Na seminaru će biti reči o značaju ispravne upotrebe Incoterms-a  i najčešćim greškama u praksi, potrebnoj dokumentaciji za redovan izvoz robe, značaju potpisanih međunarodnih ugovora o slobodnoj trgovini, izvozu robe uz korišćenje preferencijalnih carinskih stopa, potrebnoj dokumentaciji od dobavljača u cilju korišćenja preferencijalnih carinskih stopa, uslovima za otvaranje EUR ili ST-2 obrasca, reeksportnim poslovima i drugo.

Kotizacija po polazniku: 15.000,00 din neto + 20% PDV = 18.000,00 din. Rok za prijavu i uplatu: ponedeljak, 25.03.2013. godine. Nakon dostavljanja prijavnog lista, uručićemo Vam predračun. Prijavni list poslati na e mail adresu: treningkom@kombeg.org.rs

Kome je seminar namenjen: Izvršnom menadžmentu, zaposlenima u sektoru spoljnotrgovinskog i deviznog poslovanja, direktorima/vlasnicima, kao i svima koji žele da steknu znanje i upoznaju se sa važnim principima rada u spoljnoj trgovini.

U prilogu:

2) Program 26 03 2013 PDF

3) Prijavni list 26 03 2013

 

Srdačan pozdrav u ime Organizacionog tima,

Sandra Milenković

Rukovodilac Sektora za poslovno obrazovanje

 

Centar za poslovno obrazovanje i unapređenje kvaliteta

tel: +381 11 3619 472

fax: +381 11 3618 003

mob: +381 64 8760 213

e-mail: sandram@kombeg.org.rs

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović