OSLOBAĐANJE OPREME OD PLAĆANJA UVOZNIH DAŽBINA U 2013. GODINI

U cilju ubrzanja privrednog razvoja Srbije, putem modernizacije i povećanja proizvodnje, Vlada Republike Srbije je u decembru 2012. godine, donela Odluku o određivanju robe na koju se ne plaćaju uvozne dažbine („Sl. glasnik RS“, br. 124/2012), koja je u primeni od 1.1.2013. godine.

Odluka je doneta na osnovu Carinskog zakona („Sl. glasnik RS“, br. 18/2010 i 111/2012). Ovom Odlukom utvrđena je roba na koju se ne plaćaju uvozne dažbine, kao i rokovi i uslovi za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina.

I Odlukom je propisano da se uvozne dažbine ne plaćaju na novu opremu koja se ne proizvodi u zemlji, koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove odnosno osavremenjavanje postojeće tehnologije, osim putničkih motornih vozila i aparata za igre na sreću.

II Pod istim uslovima omogućen je uvoz opreme (nove i upotrebljavane) po osnovu uloga stranog lica.

Tačka 2. Odluke sadrži tabelu sa 409 tarifnih oznaka, koje se odnose na različite mašine, aparate i uređaje iz Gl. 84, 85, 87 i 90 Carinske tarife, a koje obuhvataju različite mašine koje se koriste u industriji, rudarstvu, poljoprivredi, ribarstvu, šumarstvu, vodoprivredi i građevinarstvu.

Uporedni pregled stopa carine (po Zakonu o Carinskoj tarifi – „Sl. glasnik RS“, br. 62/2005, 61/2007 i 5/2009, važećim sporazumima o slobodnoj trgovini u 2013. godini i Odluci) za novu opremu iz tarifnih oznaka sadržanih u tački 2. Odluke dat je u narednoj tabeli.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović