Proširena Evroazijska slobodna carinaka zona

Proširena je Evroazijska (EAEU) slobodna carinska zona, čiji su članvi Srbija, Ruska Federacija, Belorusija, Jermenija i Kirgiska Republika.

 

Puna primena potpisanog Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Proširena Evroazijska slobodna carinaka zona počela je 10. jula 2021. godine.

Od potpisivanja pomenutog spoljnotrgovinskog ugovora od 25. oktobra 2019. godine, u Moskvi do počeka prmene prošlo je skoro dve godine. To je redovna procedura dok su države porpisnice sporazuma uskladile svoja podzakonska i ostala carinska akta.

Zakon o potvrđivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije  i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica, objavljen je u „Sl. glasniku RS – Međunarodni ugovori“, br. 3/2020.

Da bi se u svim zemljama primenjivale  jednoobrazne  odredaba Sporazuma – Proširene Evroazijske slobodne carinake zone-, Uprava carina daje sledeće objašnjenje. Sastavni deo Sporazuma je i 5 Priloga koji omogućavaju da se Sporazum u potpunosti primenjuje.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović