Mikro i mala preduzeća plivaju „delfin stilom“

Mikro i mala preduzeća retko analiziraju svoje finansije i prate likvidnost, većina ih na tržištu pliva „delfin stilom“, čas su na površini i iznad vode, čas ih nema.

 

Usvojen novi paket mera, koji će u manjem obimu ali opet, ne tako malom, pomoći privrednicima da ako ne „plivaju“ ono bar da „plutaju“ na tržištu.

Sve do sada  preduzete mere imaju isti cilj: da se privredi i građanima pomogne u prevazilaženju situacije. Ruku na srce, to i jeste posao države. Budžet se puni kroz naplatu poreza, akciza i taksi, pa zatim ta sredstva raspodeljuje.

Posebno mislim da mikro, malim  i srednjim pravnim licima treba pomoć. Mikro i mali – samo im ime kaže da su s jedne strane najranjiviji i najosetljiviji kada su poremećaji na tržištu u pitanju. Ali su i „gazele“ koje mnogo brže i efikasnije mogu i moraju da se snađu u vanrednim situacijama.

Mikro i mala preduzeća

Mikro i mali, najmanje posvećuju vremena da analiziraju svoju likvidnost, da prave cash flow, većina ih na tržištu pliva „delfin stilom“, čas su na površini i iznad vode, čas ih nema.  E, baš zato vam i pišem. Pre nego što se prijavite za novi paket mera kojim država želi da pomogne privredi sedite i razmislite, sagledajte situaciju. Da se razumemo, novac je uvek dobro došao na računu. Tu razgovora nema. Nego razmislite, o vašoj solventnosti, koliko su vam u prethodnom perodu bili usklađeni prihodi i rashodi po datumu i sumi. Razmislite da vas prijava za novi paket mera obavezuje da morate da držite isti broj radnika.

Dozvoljeno je minus 10%.

Ali ako vi imati 3 radnika?

Kako otpustiti 1/3 jednog čoveka?

Teško.

Takođe, značajan broj vlasnika firmi živi od dividende. Jedan broj koji je prošle godine dobio novac za plate radnika, posle su svoje knjigovođe „krivili“ zašto su im „dozvolili“ da pogreše. Ostali su bez sredstava za lični život.

Sve u svemu, pre nego što se prijavite za novi paket mera, razmislite da li su vam ta sredstva neophodna. Ukoliko se prijavite, spremite jednu rezervu novca,  u slučaju da morate da vratite novac da se ne biste pozajmljivali. To se desilo u oktobru mojoj prijateljici.

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović