Siguran način da izgubite klijenta

Poreski savetnik je dužan da klijentu da savet kojim će platiti porez koliko treba, ni manje ni više, ali ne sme državu da ošteti za porez. Obično ovim rečima započinjem razgovor sa potencijalnim klijentom.

Najčešće bi usledio odgovor, ja bi da radim sve pošteno  – treba mi vaš savet

Jedna uobičejena rečenica potencijalnih klijenata. Obično se završi na tome da ostanu samo potencijalni, jer moj odgovor im često nije po volji.

Očekuju da ću da im kažem ono što žele da čuju, a ne ono što je po zakonu. Naravno, onda je odgovornost moja, ja sam tako savetovala.

Prenosim jedno od brojnih pitanja na koje sam dala „nezadovoljavajući“ odgovor.

Pitanje potencijalnog klijenta:

  • Firma je dobro poslovala pre par godina. Imali smo sredstava i kreditno smo bili sposobni. Banka nam je odobrila kredit i kupili smo stan. Taj stan smo koristili za smeštaj i boravak poslovnih partnera kada nam dođu u goste. Sada bi taj stan da prenesem na ćerku. Šta da radim, da li je to po zakonu dozvoljeno?.

Uvek na početku razgovora klijentu kažem jedno veliko ohrabrujuće  DA.

  • DA, možete da prodate ili poklonite ćerki stan. U slučaju prodaje, možete ćerki da odobrite i kredit, pa da vam u ratama plaća. Računajte da ste posao obavili – transakciju sa povezanim licem. Vaša ćerka je po članu 59. i 60. Zakona o porezu na dobit pravnih lica, član porodice i znači potrebno je izraditi studiju o transfernim cenama.

Uvek ima više mogućnosti za rešavanje situacije

Klijenu se već ne sviđa odgovor, nema para za direktnu kupovinu, ne sviđa mu se ni ova varijanta na kredit, moraće detetu da odbija od plate. Sledi novo pitanje:

  • Mogu li ja njoj da poklonim stan, u ostalom firma je moja, ja odlučujem?

Moj odgovor sledi: „Naravno da možete da poklonite detetu stan. Firma je vaša, vaša je odluka. Kako se radi o poklonu povezanom licu, nije potrebno da radim studiju o transfernim cenama. Moram da vam kao poreski savetnik kažem, imate obavezu da platite porez“.

Klijent se već mršti, vidim po očima, i ako pričamo preko Skypa -zašto to nisam rekla odmah. Ja nastavljam sa objašnjenjem.

  • „Možete slobodno da poklonite stan. Ali, kako dajete poklon velike vrednosti povezanom licu, imate obavezu da platite porez na dobit od 15% na vrednost stana. Vidite, firma je vaša, to je jasno. Stan je firmin – nije vaše lično vlasništvo. Možete vi da poklanjate ali država nema nameru da i ona bude poklonodavac. Država očekuje porez i tu dileme nema. Sve je dozvoljeno do prve inspekcijske kontrole“.

I tu mi završismo razgovor. Jednostavno nisam mogla da kažem ono što je osoba od mene očekivala. Nije neophodno uvek  dobiti  posao i honorar. Meni je važno da radeći  sa ljudima zaštitim maksimalno njihove interese ali ni slučajno ne mogu da oštetim državu. Jer na taj način pravim veliku štetu klijentu i sebi.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović