Vaš biznis u inostranstvu – kontroliše NBS

Obrazac DI 2 dostavljaju NBS pravna i fiička lica. To je zakonska obaveza.

Vlasnik ste firme u inostranstvu.  Proširili ste posao izvan granica Srbije. Imate ogranak, stalnu poslovnu jedinicu, posedujete suvlasništvo nad firmom u inostranstvu. Poštujete inostrane propise, plaćate porez po lokalnim inostranim zakonima.

A šta je sa domaćim propisima?

Da li redovno dostavljate Narodnoj banci Srbije Obrazac DI 2?

Možda znate, možda ne znate, ali dostavljanje izveštaja NBS je zakonska obaveza. Činjenica je da je to statistički izveštaj koji državi služi da prati odliv i priliv kapitala iz zemlje. Znači, dostavljanjem propisanog obrasca na vreme vas ne košta.

Ali, ukoliko zakasnite sa predajom, ili uopšte ne dostavite izveštaj, onda vas košta, a propisana kazna je od 100.000 dinara do 2.000.000 dinara. Složićete se da je to ozbiljna suma. Uz to dodajte gubitak vremena, jer inspektori Deviznog inspektorata NBS vas ne opominju, jednostavno dostavljaju direktno prijavu sudu. To se svakako nikome ne iplati,  Svakako vam se ne isplati da pored novca koji trošite na kazne, potrošite svoje vreme na odlazak u sud.

Zašto je za vas važno, da redovno dostavljate propisani izeštaj?

  • Ostvarenu dobit – profit možete legalno preko svog računa, poslovnog ili privatnog da unesete u zemlju;
  • Ukoliko ste izvezli robu, opremu ili uslugu firmi u inostranstvu ili u ogranak, i naknadno doneli odluku da potraživanje konvertujete u kapital, redovnim izveštavanjem NBS imate kompletnu dokumentaciju kojom pravdate nenaplaćeni izvoz;
  • Odobrili ste kredit, pozajmicu svojoj firmi u inostranstvu, uplatili ste sredstva preko svje poslovne banke, državni organi uključujući i NBS o tome su već obavešteni, ali očekuju da dobiju izveštaj i od vas, vlasnika kapitala;

 

Da zajednički zaključimo, propis je propis, a u vašem je interesu da poštujete zakone. Ukoliko do sada niste popunjavali i dostavljali NBS Obrazac DI 2, nemate potrebnu dokumentaciju i ne znate kako, na pravom ste mestu. Jednim klikom OVDE možete da kupite online seminar koji vas vodi korak po korak kroz proces popunjavanja i dostavljanja Obrasca DI 2.

 

Kome je namenjen online seminar?

  • Pravnim i fizičkim licima koji imaju biznis u inostranstvu;
  • Direktorima i menadžerima u kompanijama koji cene svoje vreme, kupovinom online seminara prestaje obaveza objašnjavanja i upućivanja novozaposlenog službenika u posao;
  • Vama koji ste počeli da radite u firmi koja ima obavezu izveštavanja, pri tome nemate koga da pitate;
  • Rukovodiocima koji ulažu u znanje svojih zaposlenih, a pre svega žele da ispoštuju zakone;

 

Šta dobijate kupovinom online seminara:

  • Pet video lekcija – svaka poslovna promena je posebno obrađena i objašnjena;
  • Poslovne promene koje su predstavljene – nastavljaju se jedna na drugu, baš kako se dešava u praksi;
  • Svaku lekciju prati prezentacija u PDF;
  • Originalni DI 2 obrazac koji popunjavam pred vama;
  • Aktuelne propise: Zakon o deviznom poslovanju, Odluka o obaveznom izveštavanju NBS i ostale propise;
  • Mogućnost da kada vama odgovara i odakle vam odgovara da pristupite seminaru i upotpunite svoje znanje i veštine;
  • Seminar vam je dostupan godinu dana od dana kupovine.

Vaš predavač – vodič kroz proces popunjavanja obrasca sa praktičnim primerima

Biljana Trifunović, konsultant iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja, sa ogromnim iskustvom u praksi, biću vaš predavač. Na temu „Devizno poslovanje – dostavljanje izveštaja Narodnoj banci Srbije“. Održala sam preko 60 seminara uživo, u okviru preduzeća IFA d.o.o, i kao predavač Privredne komore Srbije u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Čačku, Požarevcu…. Polaznici seminara putovali su za Beograd da bi prisustvovali mojim seminarima iz cele Srbije. A sada imate priliku da kupite seminar bez dodatnih troškova putovanja.  Posebno je važno to što na online seminar možete da se vraćate koliko god puta želite, vašom dinamikom, kada god i odakle god vama odgovara.

Prvi izveštajni period je blizu, već 10. januara 2021. Kupite svoj seminar SADA>>>

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović