Devizno poslovanje – dostavljanje izveštaja NBS

05.12.2019. godine, održan je seminar na temu „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“

u organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“ d.o.o., Beograd.

Stupio je na snagu novi Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji podrazumeva detaljnu kontrolu deviznog poslovanja. Inspektori  poreske uprave  pre donošenja zapisnika o izvršenoj kontroli dostavljaju kontrolne liste koje popunjavaju obveznici. Na osnovu bodova – poena koliko se utvrdi na listi, određuje se dalji tok kontrole. Upoznavanje polaznika seminara sa kontrolnim listama.

Teme na seminaru su bile sledeće:

 

 

 

 

 

 

 

 

Novine koje donosi Zakon o deviznom poslovanju
Tekući poslovi;
Kapitalni poslovi;
Direktna ulaganja i investicioni radovi;
Dokumenta za pravdanje Deviznom inspektoratu;
DI-1, DI-2, GRU OBRASCI, Popunjavanje – primer;
Rokovi i način evidentiranja kraditnih poslova kod Narodne banke za spoljnotrgovinske poslove koji su započeti pre godinu dana i nisu plaćeni ili naplaćeni u zakonskom roku;
Dostavljanje i popunjavanje P1, P2 i O1 obrasca;
Međunarodno prebijanje dugovanja i potraživanja po obavljenom spoljnotrgovinskom poslu – vrste i postupak sprovođenja;
Primer ugovora – izjave za prebijanje;
Kreditni poslovi sa inostranstvom;
Registracija kreditnog posla kod NBS;
Uslovi za prebijanje dugovanja i potraživanja po osnovu kreditnih poslova sa inostranstvom u devizama.

Seminar je održala dipl. ekonomista Biljana Trifunović, vlasnica agencije, predavač na brojnim seminarima u Privrednoj komori Novog Sada, Beograda, Čačka, Valjeva, Požarevca, sa dvodecenijskim iskustvom. Takođe je autor stručnog bloga o finansijama, koji se prema izveštaju WORLDPRESS-a ubraja u veoma uspešne stručne blogove na svetskom nivou, kada govorimo o gore navedenoj temi (www.biljanatrifunovic.ifa.com).

Svaki polaznik je dobio pored skripti sa predavanja, CD sa obrascima i svom potrebnom literaturom koja je aktuelna i primenjljiva u procesu rada.

Trening je bio namenjen svim privrednim subjektima, kako preduzećima tako i preduzetnicima koji se bave izvozom roba i usluga, ili onima koji imaju nameru da se bave spoljnom trgovinom.

Tema seminara okupila je predstavnike iz sledećih kompanija: AD GOŠA, Smederevska Palanka, EDEPRO doo, Beograd, IDEA doo, Novi Beograd, INSTITUT MIHAILO PUPIN – poslovne usluge doo, Beograd, MARBOOK CONSULTING doo, Novi Beograd, J&J METALNI PROIZVODI doo, Beočin, GREEN POWER TURBINE Novi Beograd, DELTA TERM doo, Surčin, TELEKOM SRBIJA AD, Beograd.

 

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović