Odobravanje zajmova nerezidentima

Zakon o deviznom poslovanju članom 2. tačka (21) stav 2. propisuje je da se pod kreditnim poslovima sa inostranstvom smatraju, između ostalog i komercijalni krediti i zajmovi u devizama i dinarima povezani sa spoljnotrgovinskim prometom robe i usluga, koji obuhvataju odloženo plaćanje i plaćanje unapred robe i usluga do godinu dana sa kamatom, odnosno preko godinu dana.

Komercijalnim kreditom i zajmom smatra se i finansiranje odloženog plaćanja i plaćanja unapred robe i usluga koje kreditor ili zajmodavac odobrava dužniku – kupcu po spoljnotrgovinskom prometu robe i usluga tako što po nalogu kupca obavezu izmiruje neposredno prodavcu.

Članom 4. Zakona o deviznom poslovanju komercijalnim kreditima i zajmovima smatraju se i spoljnotrgovinski poslovi, odnosno izvoz i uvoz robe ili usluga ugovoreni

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović