Nabavka robe preko stranih sajtova za dalju prodaju

Obaveza posedovanja propisane dokumentacije

Kada trgovinska radnja koja se bavi prometom robe na malo, nabavlja robu putem internet, preko sajtova E bey ili Alibaba, koja je manje vrednosti i plaća poslovnom visa karticom, neophodno je da poseduje zakonom propisanu dokumentaciju.

Za robu koju je nabavljena iz inostranstva, odnosno naručena i plaćena putem interneta, trgovac treba da poseduje odgovarajuću dokumentaciju prema članu 35. Zakona o trgovini: isprave o proizvodnji, odnosno nabavci, prevozu, skladištenju i prodaji robe (faktura, carinska isprava, otpremnica, skladišnica i sl.), kao i isprave kojima se potvrđuje ispunjenost uslova u pogledu svojstva robe kada je to propisano posebnim propisima. Isprave moraju biti u originalu ili kopiji, odnosno u pisanoj ili elektronskoj formi. Na osnovu pomenutih isprava, trgovac vodi evidenciju prometa (KEP knjigu u skladu da članom 37. Zakona o trgovini).

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović