Međunarodne transakcije – na koje se obračunava i plaća porez po odbitku –

Porez po odbitku plaćaju domaća pravna lica i preduzetnici (koji vode poslovne knjige)  prilikom određenih isplata prema stranim licima. Propisana je obaveza  obračuna i plaćanja poreza po odbitku. Plaćanje poreza po odbitku regulisano je članom 40. stav 1. Zakona o porezu na dobit pravnih lica, ali ova odredba odnosi se i na preduzetnike koji vode poslovne knjige. Ovim Zakonom propisana je stopa poreza po odbitku od 20%, sa napomenom ukoliko međunarodnim ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (UIDO ) nije drukčije uređeno.

Republika Srbija ima potpisane ugovore sa 54 zemlje o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Šta znači termin izbegavanje dvostrukog oporezivanja – osnovna svrha UIDO jeste da se porez na određene transakcije plati po nižoj ugovorenoj poreskoj stopi između dve zemlje. Kada je u jednoj državi plaćen porez, za plaćenu sumu oslobođen je u  drugoj državi, jednostavno ne plaća se dva puta porez na istu transakciju.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović