VRAĆANJE DEVIZNOG AVANSA

 

Kada nije moguće da se uveze unapred plaćena roba od inopartnera, jer strani dobavljač nije u mogućnosti da isporuči ugovorenu količinu robe, može da se izvrši povtaćaj dela uplaćenih sredstava na račun domaćeg pravnog lica.

Prilikom naplate iz inostranstva po osnovu povraćaja sredstava resident navodi šifru osnova plaćanja koja je navedena na nalogu za plaćanje i banci dostavlja dokument na osnovu kog se može utvrditi postojanje obaveze i razlog vraćanja sredstava iz inostranstva.

Uputstvom za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom propisano je da se naplata iz inostranstva koja je uplaćena kao povraćaj izvršenog plaćanja u inostranstvo obrađuje nalogom za naplatu (slog – 60), instrument plaćanja 2, pri čemu se navodi šifra osnova plaćanja i odobrava račun rezidenta koji je izvršio to plaćanje, uz odgovarajući dokument kojim se utvrđuje obaveza i razlog vraćanja sredstava.

U slučaju da je od uplate avansa proteklo više od godinu dana, domaće pravno lice ima obavezu da potraživanje registruje kao kreditni odnos, us kladu sa Odlukom o izveštavanju o kreditnim poslovima sa inostranstvom.

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović