UVOZ OPREME – ZAMENA NEISPRAVNOG DELA I UPP

PITANJE

Molim Vas da me posavetujete po pitanju sledećeg slučaja: Kupili smo od firme iz Nemačke opremu, s tim da je oprema redovno uvezena, a dogovoreno je da će se prvo testirati i, ukoliko ne zadovolji naše kriterijume, izvršiće se povrat. Oprema je testirana i odlučeno je da se vrati samo jedan deo koji nije izražen vidljivo na fakturi, već je sastavni deo jednog većeg dela.

Problem nastaje u fakturi koja je pratila robu – dobavljač je napravio fakturu samo za carinu, izrazio samo ukupnu vrednost (ne vrednost po delovima) i stavio napomenu da faktura nije za plaćanje, već samo za potrebe carine (napominjem da dobavljač nije uradio privremeni izvoz, već redovni).

Nakon izvršenog carinjenja i testiranja, oni sada prave novu ponudu, predračun i na kraju će napraviti finalnu fakturu na drugi iznos (odobrili su popust) i ne priznaju fakturu koja je išla uz opremu.

Pritom, treba da uvezemo od njih novi deo koji će zameniti deo kojim nismo zadovoljni i koji ćemo vratiti. Napominjem da vrednost ova dva dela nije ista (novi deo će biti oko 10% skuplji).
Imate li predlog kako da rešimo ovu zamenu delova, s obzirom na to da dobavljač ne priznaje fakturu po kojoj smo mi ocarinili i knjižili ovu robu?

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović