Ispravka šifre plaćanja ili naplate sa inostranstvom

  internet-prodaja-ilustracija

ISPRAVKA POGREŠNO UNETE ŠIFRE OSNOVA NAPLATE ILI PLAĆANJA NA NALOGU PLATNOG PROMETA SA INOSTRANSTVOM

 

Pravna lica i preduzetnici u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom, vrše naplatu sredstava iz inostranstva ostvarena po osnovu tekućih i kapitalnih poslova s nerezidentima.

Prilikom naplate iz inostranstva banka obaveštava nerezidenta o prilivu sredstava iz inostranstva i rezident je dužan u roku od 24 časova da popuni podatke naloga za naplatu, između ostalog i šifru osnova naplate iz Šifarnika osnova naplate, plaćanja i prenosa u platnom prometu sa inostranstvom.

U slučaju greške nastale prilikom unosa podataka u nalog platnog prometa sa inostranstvom, uključujući i podatak u nalogu za naplatu koji se odnosi na šifru osnova naplate, predviđena je mogućnost ispravke nastale greške.

Propisano je, da ako rezident korisnik naplate, utvrdi grešku koja se odnosi na obavezne elemente naloga platnog prometa sa inostranstvom, banka je dužna da u roku od godinu dana od datuma transakcije, uz pismeno obrazloženje rezidenta i uz potrebnu dokumentaciju ako je propisana kao uslov izvršenja naplata, izvrši crveni storno pogrešnog naloga i ispostavi nov ispravan nalog.

Isti rok važi i za ispravku greške u nalogu za plaćanje prema inostranstvu.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović