SRBIJA OD 1. FEBRUARA 2016. GODINE POSTAJE ČLAN ZAJEDNIČKOG CARINSKOG TRANZITNOG PODRUČJA

Prevoznici robe iz Srbije će kroz 34 zemlje moći da prolaze bez papirnih carinskih deklaracija, uz najavu elektronskom porukom

kamionski_transport_261113Prevoznici robe iz Srbije će kroz 34 zemlje moći da prolaze bez papirnih carinskih deklaracija, uz najavu elektronskom porukom, jer će Srbija od 1. februara 2016. godine postati član zajedničkog carinskog tranzitnog područja. Poziv Evropske komisije je stigao, a naši transporteri se raduju manjim troškovima i bržem putovanju.

Zajedničko carinsko tranzitno područje čini 28 zemalja EU, četiri zemlje EFTA, Turska i Makedonija.
– Pristupanjem ovom sistemu će se smanjiti zastoji, ali i omogućiti srpskoj privredi da postane konkurentnija na globalnom tržištu – kaže Veselin Milošević, pomoćnik direktora u Sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija Uprave carina. – Velika prednost je postojanje finansijskog obezbeđenja za zajednički tranzitni postupak i mogućnost pokretanja zajedničkog tranzita bez dodatnog stajanja, izrade papirnih carinskih deklaracija i dodatnih sredstava obezbeđenja.

Kamion koji polazi na put, na primer iz Turske, a krajnje odredište mu je u Poljskoj, moći će da obavi taj postupak samo elektronskom razmenom poruka sa svim zemljama koje su na ruti, uključujući i Srbiju. Kada dođe na naš granični prelaz, carinska služba će ga evidentirati, a iz Srbije će izaći bez carinskih formalnosti.

– Unapred ćemo dobijati elektronske poruke kojima se najavljuje tranzit kamiona iz više od 30 zemalja, dobijaćemo ispravne i proverene podatke o tovaru koji se prevozi – dodaje Milošević. – Sistem ima izrazito antikoruptivni karakter, jer se postupak obavlja sistemom elektronske razmene poruka. Nije nerealno očekivati da ćemo privući kamione koji sada koriste neke druge tranzitne rute.

Prvi čovek Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju pri Privrednoj komori Srbije, Miroslav Nikolić, kaže da je pristupanje carinskom postupku zajedničkog tranzita važno za konkurentnost naših preduzeća.

– Dobija se na brzini, a brz transport znači i manje troškove – kaže Nikolić. – Kada utovarimo robu u kamion koji prevozi robu u Nemačku, na carini, na primer, u Smederevu, mi ispunimo propratnicu, i to je sve. Nema više zaustavljanja na granici sa Mađarskom.

Pored uštede koju će imati naši prevoznici, i Srbija bi mogla da ima velike koristi od tranzita kroz našu zemlju. Kada sve postane „umreženo“ i kada postupak bude pojednostavljen, očekuje se da strani prevoznici koriste najkraći put između centralne, odnosno zapadne Evrope i Grčke, Turske…

Izvor: Vebsajt Novosti, P. Ž. – S. B., 18.12. 2015.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović