3

OVLAŠĆENI IZVOZNIK

Zemanta Related Posts ThumbnailIzjavu o preferencijalnom poreklu robe na izvoznom računu čija ukupna vrednost ne prelazi iznos od 6.000 EUR , može dati svaki izvoznik. Međutim, kada je vrednost robe veća od propisanih 6.000 EUR, izjavu o preferencijalnom poreklu robe na samom računu može dati isključivo ovlašćeni izvoznik.

Izjava o preferencijalnom poreklu robe /bez obzira da li se piše na samom računu ili kao poseban dokument/ potrebna je kada se roba sa poreklom izvozi iz Srbije u neku od zemalja sa kojom imamo potpisan ugovor o slobodnoj trgovini.

Ko može imati status ovlašćenog izvoznika?

Ovlašćeni izvoznik je privredni subjekt koji ima zaposlenog bar jednog radnika koji je položio ispit kod Uprave Carina, za sticanje licence, i dokaz da često vrši izvoz robe sa preferencijalnim poreklom u zemlje ili teritorije sa kojima Srbija ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini. Uprava Carina izdaje ODOBRENJE o statusu ovlašćenog izvoznika, koji izjavu o poreklu robe piše direktno na računu, otpremnici ili nekom drugom komercijalnom dokumentu, bez obzira na iskazanu vrednost robe.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Nemate pravo da vidite komentare.