REGISTRACIJA UGOVORA KOD NBS ZA UNAPRED UGOVORENO ODLOŽENO PLAĆANJE ILI NAPLATA PO SPOLJNOTRGOVINSKIM POSLOVIMA - Biljana Trifunović

REGISTRACIJA UGOVORA KOD NBS ZA UNAPRED UGOVORENO ODLOŽENO PLAĆANJE ILI NAPLATA PO SPOLJNOTRGOVINSKIM POSLOVIMA

Zakonom o deviznom dozvoljeno je da privredna društva rezidenti unapred ugovaraju duži rok plaćanja uvoza robe i opreme kao i izvoza. Kada se kreditni odnos ugovara direktno između dva privredna subjekta, ovakav vid kreditiranja smatra se komercijalnim zajmom ili kreditom. Važno je da se uvoz robe sa odloženim plaćanjem ili izvoz plaća direktno vlasniku robe, bez posredovanja banke.
Zakonom je takođe dozvoljeno da rezident – pravno lice može davati jemstva i druga sredstva obezbeđenja u korist nerezidenta – kreditora po kreditima koje rezidenti uzimaju iz inostranstva i pribavljati garancije, jemstva i druga sredstva obezbeđenja od nerezidenata po kreditima koje odobrava nerezidentima, a jemstva i druga sredstva obezbeđenja po kreditnim poslovima između dva nerezidenta u inostranstvu.
Prema Odluci o izveštavanju o kreditnim poslovima sa inostranstvom („Sl. glasnik RS“, br. 56/2013) rezidenti primaoci ili davaoci komercijalnih kredita dužni su da ugovore sa odloženim plaćanjem ili naplatom registruju kod Narodne banke Srbije.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

close
Ukoliko želite da primate tekstove koji nisu objavljeni na blogu ili obaveštenje o novim tekstovima i zakazanim seminarima:

PRIJAVITE SE na naš Newsletter!