• Home
  • Blog
  • Događaji

15. 12. 2014. GODINE U ORGANIZACIJI INSTITUTA MIHAILO PUPIN – POD POKROVITELJSTVOM EU ODRŽAN JE INTERAKTIVNI SEMINAR IZVOZ ROBE U EU- SASTAVLJANJE DOKUMENTACIJE O PREFERENCIJALNOM POREKLU ROBE

Interaktivni instruktivni seminar

IZVOZ ROBE U EU-SASTAVLJANJE DOKUMENTACIJE O PREFERENCIJALNOM POREKLU ROBE

15. decembra 2014.  održana je Radionica na temu izvoznog poslovanja, predavač Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka „IFA – International financial agency“. Radionica je podržana sredstvima EU u okviru projekta Evropska mreža preduzetništva (EEN), a realizuje je Institut „Mihailo Pupin“ u saradnji sa UPŽ Srbije.
Cilj ovog seminara je detaljno upoznavanje sa postojećim i novim propisima i posebno sa najnovijim Carinskim zakonom i Zakonom o deviznom poslovanju, sa posebnim akcentom na izvoz robe u zemlje Evropske unije.Novi propisi iz oblasti spoljne trgovine, deviznog i carinskog poslovanja, iz 2011-te i 2012-te godine, doneli su i veliki broj novina i izmena u poslovanju.

B. trifunovic fon (7)

Polaznici su dobili detaljna uputstva i instrukcije o pripremi dokumentacije za izvoz robe u EU, uz korišćenje preferencijalnih carinskih stopa, odnosno utvrđivanje porekla robe, kao i obradu konkretnog primera za pripremanje kompletne dokumentacije za izvoz robe prema potpisanim ugovorima u zemlje: EU, CEFT-e, EFT-e, i PEM Konvencije
Teme koje su obrađene na seminaru:
-Značaj potpisanih međunarodnih ugovora o slobodnoj trgovini;
-Dijagonalna kumulacija porekla robe;
-Dugoročna i kratkoročna potvrda o poreklu robe radi korišćenja preferencijalnih carinskih stopa;
-Potrebna dokumentacija od dobavljača u cilju korišćenja preferencijalnih carinskih stopa;
-Ovlašćeni izvoznik;
-Šta znači DUNS broj i kako se dobija;
-Uslovi za otvaranje EUR Obrasca;
-Primer: priprema i obrada dokumentacije za izvoz robe prema potpisanim ugovorima u zemlje: EU, CEFT-e, EFT-e, i PEM Konvencije.

B. trifunovic fon (8)
Kako izvozno poslovanje podrazumeva, pored poznavanja zakonske regulative i primenu odgovarajućih obrazaca, date su precizne instrukcije o načinima popunjavanja, primene, distribucije obrazaca koji omogućuju pravilan tok i uspešan završetak ugovorenog izvoznog posla. Pored toga, gospođa Biljana Trifunović je mnoštvom primera iz dugogodišnje prakse svoje kompanije “IFA – International Financial Agency” d.o.o. ilustrovala oblast spoljne trgovine sa EU. Svaki polaznik je dobio literaturu sa predavanja u elektronskom obliku, koje su autorski rad predavača.
Nakon završenog seminara, polaznici su osposobljeni da usvojeno znanje primene u samostalnom radu u ovoj najsloženijoj oblasti spoljne trgovine. Na seminaru je prisustvovao veliki broj predstavnika firmi iz cele Srbije, od Novog Sada do Surdulice, neke od njih su: Salt & Water, Instrumenti MB, GBO Energy, DAL d.o.o, P.T.R. Porodicna mlekara Velickovic, Altamed d.o.o., Car Majer d.o.o. , Decji sajt d.o.o., D.O.O „Zdravo Dobro“, No-kači d.o.o., Znam Co d.o.o., Slovo d.o.o., Energometal, MEGALIS TRADE d.o.o., Kids Beba d.o.o., Real commerce d.o.o., DESING d.o.o., Proingrad- UNION, Novex d.o.o..B.Trifunovic (14)B. trifunovic fon (10)

B. trifunovic fon (7) B. trifunovic fon (11)

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović