OTPIS POTRAŽIVANJA OD INOKUPCA I SVOĐENJE KREDITNOG ODNOSA KOD NBS

Potraživanja koja imate od ino kupaca, koja su već dugo otvorena, svakako ste registrovali kao kreditni posao kod NBS putem obrasca P-1.

Prema aktuelnim propisima, rok za napalatu ili plaćanje prema inostranstvu je godinu dana. Nakon  tog roka registruje se kreditni odnos kod NBS.

Postoje potraživanja, koja jednostano ne možete da naplatite iz velikog broja razloga. Ukoliko se finansijski isplati, najbolje je tužiti kupca, na taj korak upućuje i  Zakon o porez na dobit pravnih lica. Tužba ima smisla, ukoliko je iznos potraživanja veći od troškova tužbe i skudskih troškova. Samim otpisom potraživanja ne bavi se Zakon o deviznom poslovanju. Zakonom o deviznom poslovanju predviđeno je da nakon isteka roka od godinu dana /bez obzira da li se radi o dugovanju ili potraživanju/ registruje  kreditni odnos.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović