• Home
  • Blog
  • Edukacija

15.01.2014. GODINE, ODRŽAN JE SEMINAR NA TEMU „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE, I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“

U cilju pripreme spoljnotrgovinske i devizne dokumentacije pred završni račun, po osmi put je održan jednodnevni seminar, na temu  „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE, I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“, u organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“ d.o.o., u poslovnim prostorijama Preduzeća IFA u Beogradu, u ulici Đorđa Nešića br. 2.,

Teme na seminaru su bile sledeće:

Novine koje donosi Zakon o deviznom poslovanju;

Tekući poslovi;

Kapitalni poslovi;

Direktna ulaganja i investicioni radovi;

Dokumenta za pravdanje Deviznom inspektoratu:

DI-1, DI-2, GRU, PI, GRU OBRASCI, Popunjavanje – primer

Rokovi i način evidentiranja kreditnih poslova kod Narodne banke, za spoljnotrgovinske poslove koji su započeti pre godinu dana i nisu uplaćeni  ili naplaćeni u zakonskom roku;

Dostavljanje i popunjavanje P1, P2 i O1 obrasca.

Međunarodno prebijanje dugovanja i potraživanja po obavljenom spoljnotrgovinskom poslu – vrste i postupak sprovođenja:

Primer ugovora – Izjave za prebijanje;

Kreditni poslovi sa inostranstvom;

Registracija kreditnog posla kod NBS;

Uslovi za prebijanje dugovanja i potraživanja po osnovu kreditnih poslova sa inostranstvom u devizama;

Faktoring i forfeting poslovi;

Koje robe i poslovi podležu porezu po odbitku?

Seminar je održala dipl. ekonomista Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka firme „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“, predavač na brojnim seminarima u Privrednoj komori Novog Sada, Beograda, Čačka, sa dvodecenijskim iskustvom. Takođe je autor stručnog bloga o finansijama, koji se prema izveštaju WORLDPRESS-a ubraja u veoma uspešne stručne blogove na svetskom nivou, kada govorimo o gore navedenoj temi (www.biljanatrifunovic.ifa.com).

Svaki polaznik je dobio pored skripti sa predavanja, CD sa obrascima i svom potrebnom literaturom koja je aktuelna i primenjljiva u procesu rada.

Trening je bio namenjen svim privrednim subjektima, kako preduzećima tako i preduzetnicima koji se bave izvozom roba i usluga, ili onima koji imaju nameru da se bave spoljnom trgovinom.

DSCI0002 DSCI0005

Tema seminara okupila je predstavnike iz sledećih kompanija:

QUEHENBERGER LOGISTICS SRB doo, Zemun, NEOFYTON doo, Novi Sad, AD BIP Belgrade in Restructing, Beograd, CINI INVEST doo, Čačak, MESSER TEHNOGAS AD, Beograd, WIG doo, Beograd, PFEIFFER doo, Beograd.

DSCI0010   DSCI0007

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović