ODRŽAN SEMINAR „ IZVOZ ROBE I USLUGA I PRIMENA PRAVILA O PREFERENCIJALNOM POREKLU “ 03.12.2013. U BEOGRADU

U organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća “ IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY” d.o.o., Beograd, 03.12.2013. u poslovnim prostorijama Preduzeća IFA u Beogradu, u ulici Đorđa Nešića br. 2., održan je po peti put, jednodnevni seminar, na temu: „ IZVOZ ROBE I USLUGA I PRIMENA PRAVILA O PREFERENCIJALNOM POREKLU “.

Seminar je održala dipl. ekonomista, Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka firme “ IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY”, predavač na brojnim seminarima sa dvodecenijskim iskustvom. Takođe je autor stručnog bloga o finansijama, koji se prema izveštaju WORLDPRESS-a ubraja u veoma uspešne stručne blogove na svetskom nivou, kada govorimo o gore navednoj temi (www.biljanatrifunovicifa.com). 

Cilj treninga je bio detaljno upoznavanje sa postojećim i posebno sa najnovijim Zakonom o spoljnoj trgovini, Carinskim zakonom i Zakonom o deviznom poslovanju. 

 Imajući u vidu činjenicu da je naša država potpisala brojne međunarodne ugovore o slobodnoj trgovini, ukidanju carina ili uvođenje carinskih olakšica, priprema poslovne dokumentacije za izvoz je veoma zahtevan posao.

Korišćenjem žive – aktuelne dokumentacije  polaznici su savladali kompletan postupak izrade potrebnih dokumenata za:

– Izvoz robe sa poreklom u EU,

– Izvoz robe sa poreklom u zemlje EFTE, CEFTE, BRK.

– dijagonalna kumulacija porekla i priprema dokumenata za izvoz robe u zemlje potpisnice SAP  i PEM konvencije.

Pored detaljnog upoznavanja sa zakonskom regulativom, podrazumeva se i upoznavanje sa odgovarajućim obrascima i instrukcija o načinima popunjavanja, primene, distribucije i svih veoma bitnih detalja, koji će omogućiti pravilan tok i uspešan završetak ugovorenog izvoznog posla.

Polaznici su takođe upoznati o značaju ispravne upotrebe Incotermsa i najčešćim greškama u praksi, potrebnoj dokumentaciji za redovan izvoz robe, značaju potpisanih međunarodnih ugovora o slobodnoj trgovini, izvozu robe uz korišćenje preferencijalnih carinskih stopa, potrebnoj dokumentaciji od dobavljača u cilju korišćenja preferencijalnih carinskih stopa, uslovima za otvaranje EUR ili ST-2 obrasca, reeksportnim poslovima i drugim temama od značaja za izvozne kompanije.

DSCI0562  DSCI0576

Trening je bio namenjen svim privrednim subjektima, kako preduzećima tako i preduzetnicima koji se bave izvozom roba i usluga ili onima koji imaju nameru da se bave spoljnom trgovinom.  

Tema seminara okupila je predstavnike iz sledećih kompanija: TEHNIKA KB doo, Beograd, METINVEST SCM doo, Beograd, Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić”, Beograd, CHEMOS AD, Palić, BRANKOM ŠPEDICIJA doo, Sremska Mitrovica, VINET doo, Smederevska Palanka, OPTICUS doo, Beograd.

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović