5

KREDITNI POSLOVI SA INOSTRANSTVOM I OBAVEZNO IZVEŠTAVANJE NBS

Kreditni poslovi sa inostranstvom, pod kojima se podrazumeva odobravanje strane banke domaćoj kredit, kao i zaduživanje domaćih firmi kod nerezidenata, regulisano je Zakonom o deviznom poslovanju članom 2. Zakona. Činjenica je da ne postoje zakonska ograničenja kada s radi u povlačenju kreditnih linija iz inostranstva, kao i odobravanje kredita prema inostranstvu. Međutim, važno je podsetiti privrednike na obavezu o dostavljanju izveštaja Narodnoj banci Srbije.

Za početak, važno je naglasiti da nakon potpisivanja ugovora o zajmu između rezidenta i nerezidenta, rezident ima obavezu da u roku od 10 dana registruje kreditni odnos kod NBS preko svoje poslovne banke.  Ukoliko se ne odradi taj prvi korak, registracije kreditnog posla kod NBS, devizni priliv koji je stigao iz inostranstva po osnovu zajma nije moguće koristi dok se ne obave propisane procedure.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Nemate pravo da vidite komentare.