DEVIZNO IZVEŠTAVANJE – OLAKŠICA ILI PUT KA MALVERZACIJAMA

MAČKA U DŽAKUDevizno izveštavanje, koje je bilo obavezno do prošle godine, kao što znamo ukinuto je za veliki broj spoljnotrgovinskih poslova. Da se na kratko podsetimo, do 06. oktobra 2012. godine privrednici su bili dužni da Deviznom Inspektoratu dostavljaju veliki broj izveštaja. Neki od obaveznih izveštaja bili su: devizni efekat od reeksporta /roba kupljena u inostranstvu i direktno isporučena u inostranstvo/, primljene i izdate fakture za usluge …… Kod DI privrednici su imali obavezu da registruju sve međunarodne ugovore, ali i izmene i dopune kao i anekse istih. Ukinuta je i registracija međunarodnih ugovora.

Prilikom donošenja ovakve odluke, zakonodavac je imao dobru nameru da olakša privredi i da oslobodi privrednike od brojnih izveštaja. Nakon godinu dana od uvođenja ove olakšice pokazali su se i nedostaci. Kao i obično, nedužni i odgovorni stradaju. Ovim olakšicama najviše su se obradovali neogovorni privrednici.

Zakonom o deviznom poslovanju dozvoljeno je da se realizovani spoljnotrgovinski posao plati ili naplati od drugog nerezidenta. Dozvoljeno je i ranije bilo da se sklapaju ugovori o prenosu potraživanja i dugovanja. Dozvoljeno je da vaš partner iz inostranstva umesto vama, obavezu po izvršenom izvozu/uvozu  plati po vašem nalogu nekoj drugoj firmi ukoliko imate obavezu prema njoj. Svi ovi ugovori su bili i ostali na snazi, izmena se sastoji u tome što je ukinuta obaveza izveštavanja DI. Nedvosmisleno stoji u Zakonu, da ukoliko je firma u blokadi zbog ne izmirenih obaveza ne može da potpisuje pobrojane ugovore, kao i sporazume o prebijanju dugovanja i potraživanja.

 

„Vešti i snalažljivi“ privrednici kupe npr. robu od domaćeg parnera i istu ili prerađenu izvezu. Domaćoj firmi ne izmire dug u propisanom roku, pa kada poverioci podnesu menice na naplatu ili sl. ne retko, „dobar izvoznik“ dolazi u situaciju nelikvidnosti odnosno do blokade tekućeg računa. Kako je na njihovu radost ukinuta obaveza registracije međunarodnih ugovora, „dovitljivi privrednik“ sklapa sa svojim ino dužnikom ugovor da umesto njemu, plati nekoj drugoj /bratskoj/  firmi, naravno ugovor potpisuju sa datumom bar dva dana pre blokade tekućeg računa. Na taj način vešto izbegava da plati svoj dug firmi od koje je kupio robu i na kojoj je zaradio. Prevara, i neodgovornih privrednika uvek je bilo, ništa novo. Ali u periodu dok je postojala obaveza dostavljanja izveštaja i registracije ugovora kod DI, više sam nego sigurna da je bilo bitno manje antidatiranih ugovora nego sada kada nema nikakve kontrole.

Ovaj tekst nije napisan sa namerom da dam ideju nesavesnim privrednicima kako da izbegavaju svoje obaveze, već sa namerom da se pokrene pitanje, dokle će odgovorni ljudi plaćati račune za druge koji žele u kratkom roku i neosnovano da dođu do novca.

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović