ODRŽAN JEDNODNEVNI SEMINAR “MEĐUNARODNA CESIJA, ASIGNACIJA, PREUZIMANJE DUGOVA I PRENOS POTRAŽIVANJA”

U organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća “ IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY” d.o.o., Beograd, 10.06.2013. u poslovnim prostorijama Preduzeća IFA u Beogradu, u ulici Đorđa Nešića br. 2., održan je po drugi put, jednodnevni seminar, na temu: „MEĐUNARODNA CESIJA, ASIGNACIJA, PREUZIMANJE DUGOVA I PRENOS POTRAŽIVANJA“.

Seminar je održala dipl. ekonomista, Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka firme “ IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY”, predavač na brojnim seminarima sa dvodecenijskim iskustvom. Takođe je autor stručnog bloga o finansijama, koji se prema izveštaju WORLDPRESS-a ubraja u veoma uspešne stručne blogove na svetskom nivou, kada govorimo o gore navednoj temi (www.biljanatrifunovicifa.com). 

 Svaki spoljno – trgovinski posao, odnosno izvoz ili uvoz robe i usluga, trebao bi da se završi naplatom ili plaćanjem. Plaćanje i naplata su prvi i najjednostavniji korak u tom delu posla. Međutim, u praksi se često dešava, da umesto direktnog plaćanja ili naplate od ino – parnera, da bi se posao do kraja završio, potrebno je da napravite međukorake, u smislu ugovora o asignaciji, cesiji i sl. Zakon o deviznom poslovanu i njegova pravilna  primena mnogo je šira od čina plaćanja. Pored brojnih olakšica koje su uvedene novim propisima, i dalje su ostale na snazi brojne i visoke kazne kojima se kažnjavaju privrednici za odeđene propuste u poslovanju“, istakla je Biljana Trifunović, predavač.

Polaznici su kroz brojne primere u toku seminara razjasnili nedoumice u vezi sa gore navedenom temom, nakon čega su osposobljeni da usvojeno znanje primene u samostalnom radu. Nakon predavanja, polaznicima su uručena uverenja o pohađanju seminara.

Trening je bio namenjen svim privrednim subjektima, kako preduzećima tako i preduzetnicima koji se bave izvozom roba i usluga ili onima koji imaju nameru da se bave spoljnom trgovinom.  

Tema seminara okupila je predstavnike iz sledećih kompanija: MONTAVAR METALNA LOLA, d.o.o., Beograd, KONKAV KONVEX, d.o.o., Beograd, DUNIPAK, d.o.o., KRUŠEVAC.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović