Finansiranje preduzeća iz inostranstva

Finansiranje domaćih preduzeća iz inostranstva od fizičkih i  pravnih lica dozvoljeno je Zakonom o deviznom poslovanju.

Finansiranje u slučaju vlasničke povezanosti

Zakon o privrednim društvima propisuje minimalnu svotu novca koja je potrebna za registraciju – osnivanje privrednog društva. Privrednici se najčešće opredeljuju da osnuju društvo sa ograničenom odgovornošću – d.o.o..

Minimalan osnivački ulog je svega 100,00 dinara. Svedoci smo da veliki procenat domaćih i stranih fizičkih ali i pravnih lica upisuju i uplaćuju osnivački ulog od 100,00 dinara. Osnovni razlog zašto se privrednici opredeljuju  za ulog koji je manji od 1 eura ili američkog dolara, je što osnivači privrednog društva odgovaraju za poslovanje preduzeća je do visine osnivačkog uloga.

Naravno, da su ova sredstva apsurdno niska za početak poslovanja firme. Prvih meseci preduzeće ima dosta ulaganja i zato ima potrebu za dodatnim finansijskim sredstvima kako bi funkcionisalo i pokrenulo poslovanje.

Najčešći načini za finansiranje poslovanja je kroz povećanje osnovnog kapitala društva ili kroz dodatne uplate nerezidenta – fizičkog i pravnog lica, kao člana društva.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović