Izvoz polovnih vozila i oldtajemera

Procedura za izvoz oldtajmera i polovnih vozila, dosta je složenija od bilo kog drugog izvoza robe.

Sva vozila starija od 30 godina, od prve registracije smatraju se oldtajmerima.

Da bi izvezli polovno vozilo, potrebno je ispoštovati sledeću proceduru:

  1. Kuporpdajni ugovor koji treba da bude overen kod notara.
  2. Vlasnik vozila mora da ima dokumenta koja dokazuju vlasništvo nad vozilom, bez obzira da li je aktuelno registrovano ili ne.
  3. Vozila koja su starija od 30 goina smatraju se oldtajmerima i zbog roga neophodna dozvola od Muzeju automobila u Beogradu. Od Muzeja treba zatražiti potvrdu da nije reč o kulturnom dobru, odnosno da muzej nije zainteresovan za taj automobil.Ova potvrda košta 5.000 dinara.
  4. Nakon dozvole od Muzeja automobila, obraćate se Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Zavodu je potrebno dostaviti sve podatke o automobilu, dve fotografije, kupoprodajni ugovor i svu prateću
  5. Za oldtajmere, koji su proizvedeni 80-ih, 70-ih ili 60-ih godina, dovoljno je samo mišljenje Muzeja automobila.
  6. Za one starije, Zavod mora da konsultuje i Muzej nauke i tehnike. U tom slučaju procedura traje malo duže, dok se ne dobije mišljenje tog muzeja.
  7. Što se tiče izvozne dokumentacije, morate po zakonu da koristite usluge špeditera, isto kao i kod uvoza. U zavisnosti od kapaciteta đpediterske agencije, možete sa njom ugovoriti i transport vozila ili samo izradu uvozno-izvoznu dokumentaciju.

 

Polovna vozila koja su mlađa od 30 godina

Izvoz je dozvoljen i nije potrebna saglasnost Muzeja automobila.

Kada se radi o polovnim vozilima, postoje dve kategorije:

  1. U voznom stanju i
  2. Oštećeno vozilo

Stav  Uprave Carine Srbije

  • Oštećenim vozilom smatra se samo vozilo da nije toliko oštećeno da nije u voznom stanju, i da kao takav ne ispunjava uslove za registraciju bz veće intervencije, odnosno oštećenih delova.
  • Međutim, oštećenim vozilom se ne smatra vozilo ono koje nije u voznom stanju zbog motora, odnosno trenutne neispravnosti nekog dela (npr. ako je neispravan akumulator, ili blokirao menjač) jer to znači da sa minimalnom popravkom je moguće osposobiti vozilo za kretanje na sopstveni pogon.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović