Medjunarodna asignacija – praktičan primer izmirenja obaveza putem asignacije

Međunarodna asignacija – model ugovora i nalog za knjiženje

Međunarodna asignacija je jedna od Zakonom dozvoljenih radnji da privredni subjekt može da izmiri svoje obaveze prema inostranstvu.  Predmet ugovora o asignaciji može da bude plaćanje uvezene robe ili usluga ili je u pitanju kredit.

 

Asignacija (asignatio – doznaka) je pisana izjava jednog pravnog lica (asignanta) drugom pravnom licu (asignatu) da za njegov račun isplati određeni iznos trećem pravnom licu (asignataru), a to treće lice ovlašćuje da tu isplatu primi u svoje ime.

Kod izmirivanja obaveza asignacijom postoji obligacioni odnos između tri pravna lica radi izmirivanja dve obaveze, od kojih se jedno pravno lice nalazi u ulozi poverioca. Za izmirivanje obaveza asignacijom mora da postoji sporazum o izmirivanju obaveza na ovaj način.

Asignaciju obično pokreće dužnik. On upućuje drugo lice da isplati njegovog poverioca, a poverioca  daje pismeno ovlašćenje  da će primiti novac.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović