SA FINANSIJAMA NA TI

Pokrenuli ste svoj biznis. Ili ste druga generacija – ona koja treba da nastavi porodični posao. Od vas se očekuje puno, u svim segmentima.

Da li ste se zapitali, zašto je 30% preduzeća ili preduzetničkih radnji  u blokadi? Privrednici  me sve češće pitaju, kako da pokrenu postupak likvidacije firme.

Šta mislite, koji je osnovni uzrok velike finansijske nelikvidnosti?

Neko će možda reći da je uzrok korona…. Epidemija je ove godine aktuelna. Nelikvidnost je hronično stanje naše privrede.

Osnovni uzrok ovom stanju je da donosioci odluka nisu u ljubavi sa finansijama. Ne poznaju osnovne finansjke principe. U želji da što pre podignu poslovanje na viši nivo privrednik često donosi loše odluke.

Od vas se očekuje da budete vrlo odgovorani.

Odgovornost – osobina koja je važna u svim segmentima života, ne samo u poslu.

Finansijka odgovornost, po meni  je prvi i primarni uslov za početnike u biznisu, ali još je važnija za one privrednike koji su veterani u poslu.

Šta mislite zašto je važnije za „veterane sa iskustvom“  nego za početnike?

Privrednici sa stažom, misle kada su preživeli prvih 3-5 godina u biznisu, da su prošli dečije bolesti, opuste se. Krenu  prekomerno da investiraju u posao. Ili što je još gore, da malo više „uživaju u plodovima svoga rada – kupujući na lizing bolja kola ili slično“.

Tačno je da  posao pokrećemo radi lepšeg i lagodnijeg života.

Tačno je  da biste vi pokrenuli  biznis, trebalo bi da znate svoj posao, odlični ste: marketing stručnjak, stomatolog, inženjer, farmaceut…

Nenadmašni ste u pravljenju kolača, proizvodite prozore, vrata…  važno je da znate i volite svoj posao.

Tačno je i sledeće. Da bi vaš posao opstao i napredovao, vi kao vlasnik biznisa jednostavno treba da poznajete svoje finansije. Knjigovođa je neophodan, važan saradnik u vašem poslovnom životu. Ali knjigovođa ne kreira vaš posao. Knjigovođa ne donosi ključne odluke. Knjgovođa – knjiži. Prati propise i primenjuje ih. Drugim rečima, kroji od donetog materijala. Vi ste kreator svog finansijskog uspeha/neuspeha. Od vas sve zavisi.

Svakodnevno učenje i usavršavanje je obaveza svakog privrednika koji želi da opstane i napreduje. Ukoliko i vi tako mislite, onda se naši putevi ukrštaju. Imamo zajedničku tačku preseka – učenje i vaša želja da i vi budete SA FINANSIJAM NA  TI – kao što sam ja ceo radni vek.

Za početak, možete da se prijavite na besplatni newsletter koji pišem svakog utorka privrednicima sa kojima se razumem. Za sada imam preko 10.000 prijatelja privrednika koji dobijaju svakog utorka  pismo, u kojem deo po deo obrađujem finansijke teme.

 

Prijavite see na newsletter

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović