UNIŠTENJE ROBE OŠTEĆENE NA TERITORIJI SRBIJE I PRAVDANJE PLAĆENOG AVANSA

PITANJE:

Inodobavljacu smo AVANSNO platili robu. Roba je stigla i smestena je na CARINSKI MAGACIN po carinskom dokumentu jci UV7. Na putu do skladišta kamion je imao udes i deo robe je oštećen. Ostalu ispravnu robu smo ocarinili i pustili u promet, a oštećenu sa carinskog magacina klasifikvali kao otpad i poslali na uništenje.
Kako možemo po Zakonu o deviznom poslovanju da PRAVDAMO ovo AVANSNO PLACANJE za ovaj deo robe koji je poslat na uništenje?
Napominjem da se iz carinske i ostale dokumentacije nigde ne vidi po kojoj fakturi je roba stigla , kao ni prava vrednost robe koja ide na uništenje. Smatram da nije dat dobar nalog carinskom agentu i da su carinska dokumenata pogrešna pa iz tog razloga nemamo trazene podatke. Ovaj carinski dokument ne može da se ispravlja-tranzitna JCI- jer je roba vec isporučena iz magacina.Nadam se da ste me razumeli. Kako mi pred deviznom inspekcijom možemo uopšte da pravdamo da je ova roba koju smo avansno platili poslata na uništenje.
Da li ovo može da bude Devizni prekršaj. Napominjem da smo mi od osiguravajuce kompanije naplatili skoro celu vrednost oštećene robe tako da nam je trošak minimalan.
Samo je pitanje pravdanja avansnog placanja jer nam carinska dokumenta nisu ispravna.
Hvala unapred na vašoj pomoći i odgovoru.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović