• Home
  • Blog
  • Događaji

27.03.2014. GODINE, ODRŽAN JE SEMINAR NA TEMU „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE, I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“

 Zbog velikog interesovanja privrednika iz Beograda i cele Srbije, u cilju pripreme spoljnotrgovinske i devizne dokumentacije pred završni račun, po jedanaesti put je održan jednodnevni seminar, na temu  „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE, I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“, u organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“ d.o.o., u poslovnim prostorijama Preduzeća IFA u Beogradu, u ulici Đorđa Nešića br. 2.,

Teme na seminaru su bile sledeće:

Novine koje donosi Zakon o deviznom poslovanju;

Tekući poslovi;

Kapitalni poslovi;

Direktna ulaganja i investicioni radovi;

Dokumenta za pravdanje Deviznom inspektoratu:

DI-1, DI-2, GRU, PI, GRU OBRASCI, Popunjavanje – primer

Rokovi i način evidentiranja kreditnih poslova kod Narodne banke, za spoljnotrgovinske poslove koji su započeti pre godinu dana i nisu uplaćeni  ili naplaćeni u zakonskom roku;

Dostavljanje i popunjavanje P1, P2 i O1 obrasca.

Međunarodno prebijanje dugovanja i potraživanja po obavljenom spoljnotrgovinskom poslu – vrste i postupak sprovođenja:

Primer ugovora – Izjave za prebijanje;

Kreditni poslovi sa inostranstvom;

Registracija kreditnog posla kod NBS;

Uslovi za prebijanje dugovanja i potraživanja po osnovu kreditnih poslova sa inostranstvom u devizama;

Koje robe i poslovi podležu porezu po odbitku?

Seminar je održala dipl. ekonomista Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka firme „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“, predavač na brojnim seminarima u Privrednoj komori Novog Sada, Beograda, Čačka, sa dvodecenijskim iskustvom. Takođe je autor stručnog bloga o finansijama, koji se prema izveštaju WORLDPRESS-a ubraja u veoma uspešne stručne blogove na svetskom nivou, kada govorimo o gore navedenoj temi (www.biljanatrifunovic.ifa.com).

Svaki polaznik je dobio pored skripti sa predavanja, CD sa obrascima i svom potrebnom literaturom koja je aktuelna i primenjljiva u procesu rada.

Trening je bio namenjen svim privrednim subjektima, kako preduzećima tako i preduzetnicima koji se bave izvozom roba i usluga, ili onima koji imaju nameru da se bave spoljnom trgovinom.

 DSCI0148DSCI0151DSCI0155

 Tema seminara okupila je predstavnike iz sledećih kompanija:

            EUROLOGSYSTEM doo, Beograd, GLOBAL PRESS doo, Beograd, ALEKSANDAR MN doo, Beograd, VEDA GROUP doo, Beograd, DON DON doo, Beograd, DIJAMANT AD, Zrenjanin.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović