• Home
  • Blog
  • Edukacija

25.12.2013. GODINE, ODRŽAN JE SEMINAR NA TEMU „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE, I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“

Zbog velikog interesovanja privrednika iz Beograda i cele Srbije, u cilju pripreme spoljnotrgovinske i devizne dokumentacije pred završni račun, po sedmi put je održan jednodnevni seminar, na temu  „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE, I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“, u organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“ d.o.o., u  prostorijama Hotela NEVSKI u Beogradu, ul. Vanizelisova 24a.

Teme na seminaru su bile sledeće:

Novine koje donosi Zakon o deviznom poslovanju;

Tekući poslovi;

Kapitalni poslovi;

Direktna ulaganja i investicioni radovi;

Dokumenta za pravdanje Deviznom inspektoratu:

DI-1, DI-2, GRU, PI, GRU OBRASCI, Popunjavanje – primer

Rokovi i način evidentiranja kreditnih poslova kod Narodne banke, za spoljnotrgovinske poslove koji su započeti pre godinu dana i nisu uplaćeni  ili naplaćeni u zakonskom roku;

Dostavljanje i popunjavanje P1, P2 i O1 obrasca.

Međunarodno prebijanje dugovanja i potraživanja po obavljenom spoljnotrgovinskom poslu – vrste i postupak sprovođenja:

Primer ugovora – Izjave za prebijanje;

Kreditni poslovi sa inostranstvom;

Registracija kreditnog posla kod NBS;

Uslovi za prebijanje dugovanja i potraživanja po osnovu kreditnih poslova sa inostranstvom u devizama;

Faktoring i forfeting poslovi;

Koje robe i poslovi podležu porezu po odbitku?

Seminar je održala dipl. ekonomista Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka firme „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“, predavač na brojnim seminarima u Privrednoj komori Novog Sada, Beograda, Čačka, sa dvodecenijskim iskustvom. Takođe je autor stručnog bloga o finansijama, koji se prema izveštaju WORLDPRESS-a ubraja u veoma uspešne stručne blogove na svetskom nivou, kada govorimo o gore navedenoj temi (www.biljanatrifunovic.ifa.com).

Svaki polaznik je dobio pored skripti sa predavanja, CD sa obrascima i svom potrebnom literaturom koja je aktuelna i primenjljiva u procesu rada.

Trening je bio namenjen svim privrednim subjektima, kako preduzećima tako i preduzetnicima koji se bave izvozom roba i usluga, ili onima koji imaju nameru da se bave spoljnom trgovinom.

 DSCI0626 DSCI0629 DSCI0635

 

Tema seminara okupila je predstavnike iz sledećih kompanija:

EURIS doo, Beograd, Agencija za knjigovodstvene i računovodstvene usluge BRANKA, Erdevik, IRKOM doo, Kosjerić, AQUA PROMET doo, Jagodina, SR Radenković, Beograd, ITM GROUP doo, Novi Beograd, MESSER TEHNOGAS AD, Beograd, GROS doo, Novi Sad, NECTAR doo, Bačka Palanka, INSTITUT MIHAJLO PUPIN – poslovne usluge doo, Beograd, DENEZA M inženjering, Beograd, GLOBAL doo, Beograd, DIRECT MEDIA doo, Novi Beograd i METINVEST SMC doo, Beograd.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović