PRIVREDNICI - KONTROLORI ILI SAUČESNICI PERAČIMA NOVCA - Biljana Trifunović

PRIVREDNICI – KONTROLORI ILI SAUČESNICI PERAČIMA NOVCA

Bez obzira da li ste knjigovođa koji razmišlja o polaganju ispita za licencu SPN I FT, ili  privrednik,  ili pak službenik u nekoj firmi, nepohodno je da budete informisani: koje radnje Zakon tretira kao pranjem novaca, kako se on pere, šta se podrazumeva pod finansiranjem terorizma. Kako se naša i druge države bore i koje mere preduzimaju za sprečavanje ovih nezakonitih radnji. Pored toga, ko je sve obvezan da polaže ispit i koje privrende delatnosti treba posebno da budu na oprezu u radu, da ne bi kojim slučajem zbog propusta ili neinformisanosti zajedno odgovarale za „dela“ svojih klijenata i poslovnih partnera.

PRANJE NOVCA JE:

–         Novac stečen nezakonitim kriminalnim radnjama, kriminalac ili kriminalna organizacija želi da na najbezbolniji način takav novac vrate u legalne privredne tokove, i prikažu ga kao regularno stečen. Iz tog razloga novac često menja mesto, obavlja se čitav niz finansijskih transakcija, da bi se izgubio trag protoka novca,  da ne bi skrenuli na sebe pažnju državnih organa. Drugim rečima, novac stečen na kriminalni način, njegovi vlasnici žele da operu i legalizuju.

Molimo Prijavite se za pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Pitanja i odgovori
close
Ukoliko želite da primate tekstove koji nisu objavljeni na blogu ili obaveštenje o novim tekstovima i zakazanim seminarima:

PRIJAVITE SE na naš Newsletter!