Carinjenje robe kupljene putem interneta

U toku 2021. godine, kupovina robe preko interneta u Srbiji uvećana je za 20% u poređenju sa istim periodom 2020. godine, a posebno se povećava krajem godine, u periodu pred praznike.

Za pošiljke čija je vrednost veća od 50 evra plaćaju se carina i PDV, dok pošiljke čija je vrednost do 50 evra podležu samo naplati PDV-a u iznosu od 20 odsto. Roba kupljena na popustima i akcijama koje više ne postoje u trenutku kada ona pristigne na carinjenje, a ukoliko faktura ne pristigne uz pošiljku postoji mogućnost da osnovica za carinjenje bude viša, jer u datom trenutku nema načina da se zna da li je roba kupljena na popustu ili ne. Službenici za utvrđivanje carinske vrednosti pored računa koriste i druge metode, poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe

Dažbine se obračunavaju po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto na utvrđenu carinsku osnovicu, na šta se obračunava i PDV po stopi od 20 procenata.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović