Rokovi zastarelosti potraživanja - Biljana Trifunović

Rokovi zastarelosti potraživanja

Rokovi zastarelosti potraživanja i obaveza  definisani su Zakonom o obligacionim odnosima. Na zastarelost portraživanja i obaveza  odnose se  i drugi zakoni kao što su:

  • Zakon o privrednim društvima;
  • Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji;
  • Zakon o menici;
  • Zakon o radu;
  • Zakon o privatizaciji;
  • Zakon o stečaju.

Prestanak prava potraživanja

 

Zastarelost predstavlja prestanak prava potraživanja poverioca da zahteva izmirenje obaveza. Zastarelost počinje od prvog dana nakon zakonom propisanog roka za izmirenje obaveza prema poveriocu. Takođe da bi dužnik mogao u sudskom postupku da se pozove na zastarelost potrebno je istakne prigovor zastarelosti, zbog toga što na zastarelost sud ne pazi po službenoj dužnosti.

Ukoliko želite pun pristup sadžaju POSTANITE ČLAN. Ova stručna platforma ima preko 2.200 tekstova iz oblasti spoljne trgovine, deviznog poslovanja i poreza. Svi zakoni i pozakonski akti koji su potrebni privrednicima dostupni su vam uz godišnju članarinu.

 

ŽELIM DA POSTANEM ČLAN

Molimo Prijavite se za pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Pitanja i odgovori
close
Ukoliko želite da primate tekstove koji nisu objavljeni na blogu ili obaveštenje o novim tekstovima i zakazanim seminarima:

PRIJAVITE SE na naš Newsletter!