Ispravka vrednosti potraživanja i direktan otpis - Biljana Trifunović

Ispravka vrednosti potraživanja i direktan otpis

Pripreme za završni račun 2019. – procena i donošenje odluke o ispravci ili otpisu potraživanja sa primerima kada se ispravka ili otpis priznaju u PB a kada ta suma uvećava oporezivu osnovicu

Ispravka vrednosti potraživanja od kupaca ili direktan otpis je aktivnost koja nastaje nakon procene stepena naplativosti svakog potraživanja pojedinačno.

 

Sva pravna lica i preduzetnici koji vode poslovne knjige po principu dvojnog knjigovodstva imaju zakonsku obavezu da procene naplativost potraživanja da bi se ono u opšte iskazalo u bilansu stanja. Prilikom procene naplativosti potraživanja, sva potraživanja kojima je istekao rok za naplatu, smatraju se sumnjivim potraživanjima od kupaca ili iz nekog drugog razloga kupac osporava svoju obavezu prema vama. Takva potraživanja se mogu umanjiti na teret ostalih rashoda, i to:

Ukoliko želite pun pristup sadžaju POSTANITE ČLAN. Ova stručna platforma ima preko 2.200 tekstova iz oblasti spoljne trgovine, deviznog poslovanja i poreza. Svi zakoni i pozakonski akti koji su potrebni privrednicima dostupni su vam uz godišnju članarinu.

 

ŽELIM DA POSTANEM ČLAN

Molimo Prijavite se za pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Pitanja i odgovori
close
Ukoliko želite da primate tekstove koji nisu objavljeni na blogu ili obaveštenje o novim tekstovima i zakazanim seminarima:

PRIJAVITE SE na naš Newsletter!