Godišnji popis – nije gubljenje vremena

Godišnji popis je zakonska obaveza svih preduzeća i preduzetnika koji vode poslovne knjige.

Popis imovine, robe, repromaterijala, obaveza prema dobavljačima, obaveza prema državnim organima, potraživanja od kupaca, primljeni i dati avansi,  je predmet godišnjeg popisa.

Detaljan popis nikako nije gubljenje vremena, popis ima pre svega funkciju očuvanja kapitala. Vlasnik biznsa kroz popis kontroliše stanje svoje imovine. Dok država brine o svojim prihodima koje obezbeđuje kroz porez. U slučaju manjka robe po popisu, a da nije nastao višom silom, krađom i istekom roka upotrebe, privreni subekt je u obavezi da obračuna i plati porez.

Znači, država brine o svojim prihodima kroz porez.

A vi?

Da li vi vodite računa o svojoj imovini?

 

Da je popis važan dokaz je da je propisan i obavezan za sva preduzeća i preduzetnike koji vode poslovne knjige.

Ova oblast poslovanja regulisana je Zakonom o računovodstvu („Sl. glasnik RS”, br. 62/2013,  30/2018, 73/2019. – u daljem tekstu: Zakon) i – Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa i usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem („Sl. glasnik RS”, br. 118/2013 i 137/2014 – u daljem tekstu: Pravilnik).

Privredna društva i preduzetnici koji imaju obaveznu reviziju poslovanja, popis organizuju uz prisustvo revizora.

Pitate se kako možete da sačuvate kapital redovnim popisom. Veoma lako.

Znam jednu drogeriju, nakon redovnog popisa ustanovili su manjak od 5.000 eur. Vlasnica je beskrajno verovala svojoj „odanoj šefovici“, a postojale su i kamere u objektu. Uverila se u njeno „poštenje“ nakon popisa. Na iskazani manjak robe, morala je da plati još i 20% PDV što iznosi još dodatnih 1.000 eura. To poverenje, koštalo je ovu preduzetnicu čitavih 6.000 eura.

Od tada, ne samo da radi redovan godišnji popis robe, već i nenajavljeni – vanredan i to uvek drugih proizvoda.

Koje su koristi za firmu od popisa

Upoređivanjem stvarnog stanja robe, repromaterijala i ostalog sa knjigovodstvenim stanjem saznaćete sledeće:

  • Stvarno količinsko stanje robe;
  • Ispravnost robe, da li ima fizičkih oštećenja prilikom manipulacije sa robom;
  • Rok upotrebe, da roba koja ima određeni rok za upotrebu nije ostala u magacinu negde pozadi na rafu, a da se prodaje tek prispela roba;
  • Da li je roba uopšte upotrebljiva;
  • Da li je možda za otpis, ili da se akcijski proda i izvuče bar deo uloženog novca;
  • Da li zaposleni po propisima čuvaju i rukuju robom;
  • Da li možda imate prekomerne zalihe robe – i na taj način bespotrebno ulažete novac;
  • Da li se dešava zastoj u proizvodnji zbog nedostatka repromaterija;
  • Da li se gomilaju gotovi proizvodi u magacinu….

 

PODACI O STVARNOM POPISU POMAŽU VAM U DONOŠENJU BROJNIH POSLOVNIH ODLUKA

Godišnjim, ali i vanrednim popisom ne ispunjavate samo zakonsku obavezu, već na taj način čuvate svoj kapital. Takođe, možete da donesete odluke o optimalnim količinama zaliha. Velike zalihe repromaterijala ili robe je gubljenje značajne količine novca. Pravi se trošak na više načina, ako ulažete svoj novac, gubite jer novac ima cenu – bar bankarsku kamatu. Još gore je ako koristite kredit za nabavku viška roba, i pri tom plaćate kamatu. Takođe, plaćate i magacinski prostor i znate vi koliko vas sve to košta.

Ukoliko se roba dugo zadržava u magacinu, pored pomenutih troškova treba videti i sa službom prodaje, da li oni ne rade svoj posao kako treba, ili vaša roba više nije aktuelna na tržištu.

Da ne izlazimo iz okvira teme – godišnji popis, naveli smo samo par od brojnih koristi koje ima vlasnik biznisa od popisa. Istakli smo prednosti da to nije samo gubljenje vremena i trošak.

Za privrednike koji ne izvrše propisanu obavezu, bar da jednom godišnje izvrše popis propisane su ozbiljne novčane kazne, i to od 100.000 do 3.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup pravno lice i od 20.000 do 150.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu. Za iste radnje kaznom od 100.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik.

 

Popisna komisija treba da  dostavi  izveštaja o redovnom popisu, i nakon toga potrebno je  i doneti Odluke o usvajanju popisa za 2019. godinu jeste 29. januar 2020. godine.

Uslov za ispravan popis, jeste i donošenje brojnih akata koja se odnose na godišnji popis.

Sve o popisu korisnici naše platorme www.biljanatrifunovicifa.com imaju na jednom mestu u posebnoj kategoriji POPIS.

Pobrojaćemo samo neke od obaveznih dokumenata koja je potrebno da imate u svojoj dokumentaciji, prilikom organizovaja godišnjeg popisa. Važno je da naglasimo i sledeće, na raspolaganju su vam svi potrebni modeli koji su urađeni u Wordu, što zači spremni su odmah za upotrebu, vaš zadatak je samo da unesete svoje podatke, i naravno izvršite popis.

PRETPLATITE SE NA OSNOVNI PAKET

Na raspolaganju su vam i sledeća dokumenata za popis:

Poštovane kolege, privrednici, da bi ste mogli da koristite pobrojana dokumenta, ali i još 2.000 stručnih tekstova koji su korisni privrednicima potrebno je da se registrujete – odnosno platite godišnju pretplatu za korišćenje platforme. Pored stručnih tekstova na raspolaganju su vam i svi privredni zakoni kao i podzakonska akta. Osnovni paket pretplate pod nazivom BLOG na godišnjem nivou košta 10.000 dinara. Takođe imate mogućnost da postavite i 5 pitanja u tom periodu.

REGISTRUJTE SE

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović