PDV na plaćanje članarine udruženjima

Nepostojanje obaveze obračunavanja i plaćanja PDV na plaćanje članarine udruženjima, po osnovu kojih članovi udruženja ostvaruju pogodnosti i popuste u raznim oblastima za kulturne, turističke, obrazovne i druge aktivnosti

​Prijavite se na našu listu da bi nastavili sa čitanjem...

​Ceo ​tekst je dostupan svima koji se prijave popunjavanjem forme ispod. Prijave je potrebna samo jednom, ​tekst je posle toga stalno dostupan i besplatan.

Na novčana sredstva nazvana članarinom, koja Udruženje građana „E…“, kao član međunarodne organizacije European youth card association, a koje je osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti podrške mladima, prima od fizičkih lica koja, po osnovu članstva u konkretnom udruženju, korišćenjem Evropske omladinske kartice (EYCA) izdate od strane udruženja, ostvaruju popuste za kulturne, turističke, obrazovne i druge aktivnosti u Republici Srbiji i inostranstvu, PDV se ne obračunava i ne plaća.

(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-00042/2018-04 od 8.10.2018. godine)

 

Na novčana sredstva nazvana članarinom, koja Udruženje građana koje je osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti podrške mladima, prima od fizičkih lica koja, po osnovu članstva u konkretnom udruženju, korišćenjem Međunarodne studentske identifikacione kartice (ISIC) izdate od strane udruženja, ostvaruju pogodnosti u raznim oblastima (obrazovnim, kulturnim i dr) u Republici Srbiji i inostranstvu, PDV se ne obračunava i ne plaća.

(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-00041/2018-04 od 8.10.2018. godine)

Odredbama člana 3. Zakona propisano je da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga (dalje: promet dobara i usluga) koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović